Täna algab Viljandimaad läbiv sportlik ekspeditsioon 

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaaniajal toimub Eesti maismaad rannast rannani läbiv ainulaadne spordivõistlus Expedition Estonia, milles osaleb see aasta 50 meeskonda.
Jaaniajal toimub Eesti maismaad rannast rannani läbiv ainulaadne spordivõistlus Expedition Estonia, milles osaleb see aasta 50 meeskonda. Foto: Silver Eensaar

Kui tänane päike on silmapiiri taha vajunud, stardib 50 meeskonda Eesti maismaad rannast rannani läbival spordivõistlusel «Expedition Estonia», mille käigus sõidetakse muu hulgas jalgratastel üle Sakala kõrgustiku ning läbi Soomaa lõunaosa.

Teist korda ekspeditsiooni korraldav Silver Eensaar rääkis, et päikeseloojangul kell 22.24 Peipsi rannalt Nina küla tuletorni juurest startiva spordivõistluse käigus tuleb võistlejatel ühe jutiga omal jõul läbida Eesti maismaa kaldast kaldani mööda metsa- ja rabarikast vööndit.

240 kilomeetri pikkune teekond on tema märkimist mööda jagatud neljaks kindla liikumisviisiga etapiks, mis tuleb läbida jalgsi, jalgratta ja veesõidukiga. Rajal on Eensaare sõnutsi 11 kohustuslikku kontrollpunkti, kuhu jõudmiseks valivad võistkonnad tee kaartide ja GPS-seadmete abil. Suuri maanteid ei ole tema sõnade kohaselt üldiselt lubatud kasutada, et tagada teekonna maksimaalne looduslähedus. 

Võistlus algab umbes 40 kilomeetri pikkuse jalgsietapiga Nina külast läbi Padakõrve ja Kääpa looduskaitseala metsade Kaiaverre Vooremaal. See tee läbitakse aasta ühel lühimal ööl. Seejärel sõidetakse ratastega 30 kilomeetrit Puurmani, kust jätkatakse 35 kilomeetrit veesõidukiga läbi inimtühja Alam-Pedja looduskaitseala mööda Pedja jõge.

Unustatud Londoni metsakülas Võrtsjärve põhjakülje soode vahel võetakse Eensaare jutu järgi paadid veest välja ja asutatakse viimasele, 135 kilomeetri pikkusele rattaetapile üle Sakala kõrgustiku ning läbi Soomaa lõunaosa metsaala Pärnusse. Kui Mulgimaal on veel asustust, siis Soomaalt lõunasse jääval Kikepera metsa- ja rabaalal on Eensaare teada väga vähe talusid ja sinna satuvad juhuslikud seiklejad üsna harva. Finiš on Pärnus Tervise Paradiisi hotelli lähedal rannas. 

Eensaare prognoosi kohaselt läbib kiireim võistkond raja 14–15 tunniga ja saabub finišisse veidi pärast võidupüha keskpäeva, kuid rahulikumatele kulgejatele on rada avatud 48 tundi. 

Kõikidel «Expedition Estonia» võistkondadel on GPS-jälgimisseade, mille vahendusel näevad kaasaelajad reaalajas nende asukohta rajal võistluse internetilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles