Suvespartakiaadi teine päev: suured kiirused, rasked katsumused ja kõrged õhulennud

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firmade suvespartakiaad Viljandis
Firmade suvespartakiaad Viljandis Foto: Elmo Riig

Firmade suvespartakiaadi teine võistluspäev algas eile 12 kilomeetri SportID murdmaajooksuga ümber Viljandi järve. Rajale startis 138 osalejat ning esimesena jõudis tagasi Merko Ehitus Eesti esindaja, ultrajooksude armastaja Rain Seepõld ajaga 46.18.

Kogenud spordimees tõdes, et trass oli üle ootuste keeruline. «Viljandi järvejooksust oli tänane mõõduvõtt mitu korda raskem. Seitsmenda ja kaheksanda kilomeetri vahele jäid veel eriti järsud terava tipuga tõusud, kust isegi üles jalutada pole eriti lihtne. Põhimõtteliselt läks tempo nii alla, et jooksu ja kõndimise kiirus oli võrdväärne,» muljetas ta.

«Plaanisin tegelikult jooksu veidi rahulikumalt võtta, kuid stardipaugu kõlades tuli hasart sisse ja nii see läks. Kuskil kümnendal kilomeetril, viimasel laskumisel algas veidi lihtsam osa, siis vaatasin küll, et jääks veel varu,» kõneles Seepõld ning lisas: «Kui siin ringi vaadata, siis firmasportlaste seas on konkurentsi küll. Enamiku distantsist pidin siiski üksinda jooksma. Ilmselt paljud sihivad ka vanuseklasside võite.» 

Vanuseklasside arvestuses olid meestest parimad Peep Jalakas (M30) SEB-st, Tanel Kannel (M40) Normast ja Henn Zvorovski (M50) Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsist ning naistest Laura Maasik (N) Swedbankist, Getlin Urbus (N30) Amservist, Piret Põldsaar (N40) Tallinna lennujaama spordiklubist ja Heli Zvorovski (N50) Swedbankist. Ettevõtete arvestuses napsas kõrgeimad punktid SEB, teiseks tuli Swedbank ja kolmandaks Norma.

Kettagolf tõi Viljandi rajale palju huvilisi

Suvespartakiaadi pressiesindaja Marta Vasariku sõnul kestis päeva pikim seiklus kettagolfi rajal korraldajate jaoks üle üheksa tunni ja õhtu lõpuks tuli kokku uhke pingerida. Nime sai kirja 234 osalejat. Firmade edetabelis haaras kõrgeima koha Elisa, teiseks tuli Swedbank ja kolmandaks Tallinna lennujaama spordiklubi.

Meeste parimad olid Karl-Anders Tammes (M) Elisast ja Aivo Kaljumäe (M40) Elisast, naistest Nelli Licht (N) Elisast ja Merike Põldmäe (N40) Swedbankist.

Paala järve ääres vuhisesid tõukerattad  

Kiirus, tasakaal ja jalalihased pandi proovile tõukerattasprindis. Paala järve ääres tuli kergest kallakust alla sõita ligi 500 meetrit. Edukalt said sellega hakkama kõik 195 osalejat.

Päeva parimad ajad sõitsid välja Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsi töötaja Robin Lilleorg (00.35,63) ja naiste arvestuses Helena Zvorovski (00.45,00).

Parimad mehed vanuseklasside arvestuses olid Jano Järvelaid (M30) Orkla Eesti aktsiaseltsist, Erti Paalberg (M40) Tallinna Linnatranspordi aktsiaseltsist ja Heiki Mäesalu (M50) Saint-Gobain Glass Estonia SE-st ning parimad naised Thea Gents (N30) Tallinna lennujaama spordiklubi, Mare Ulp (N40) Swedbankist ja Silja Lõhmus (N50) SEB-st. Ettevõtete edetabelis haaras esikoha Orkla Eesti. Teise koha sai Lennuliiklusteeninduse aktsiaselts ja kolmanda koha Tallinna lennujaama spordiklubi.

Päeva teises pooles rammumehevõistlusel suuri tegusid teinud Rain Pajur Swedbankist läbis tõukerattasprindi 500 meetrit 43 sekundiga mängeldes. «Väga kerge oli jälle! Rada kulges looduskaunis kohas Paala järve ääres, bikiinides tütarlapsed päevitasid ... Seega hea valik. Aitäh!»

Viktorija Nugis Nordeast tundis end rajal mugavalt ja turvaliselt. «Olen varem lastega sõitnud ja rullitanud ning minu jaoks oli see väga lihtne jõupingutus. Väga meeldis!» lausus ta.

Saint-Gobain Glass Estonia SE sportlane Veiko Juurikas, kes sõitis välja võistlusklassi M30 kolmanda koha, astus tõukerattale suvespartakiaadil elus esimest korda. «Kui siin rapsima hakata, võib kergelt kukkuda. Pea tuleb selge hoida. Profid soovitasid, et poolel maal võiks jalga vahetada, aga kuna distants oli lühike, siis ei hakanud proovima. Pealegi läheb sellele aega ning suure hoo pealt mina seda teha ei julgegi,» rääkis ta. «Üldiselt oli aga vahva ja tore kogemus. Võimaluse korral näeb mind tõukerattal kindlasti veel.»

Rammumehe ja -naise väljaselgitamine osutusid katsumuseks

Spartakiaadi teise päeva kõige suuremaks pähkliks osutusid rammumehe ja -naise väljaselgitamine. 50 rajale läinud mehest suutis lõpetada vaid üks. Naisi läks rajale 37 ning kõikide alade seljatamisega sai neist edukalt hakkama kaheksa.

Kogu meeste tuleproovi tegi ainsana läbi Rain Pajur Swedbankist. «Rada tundus ka mulle väga raske, kuid õnneks on mul olemas kolm väga head CrossFit-iga tegelevat sõpra ja nemad andsid tehnika koha pealt hüva nõu. Sain teada, kuidas tõsta üles sellised raskused, mida varem tõstnud ei ole. Loomulikult aitasid kolleegide ergutused ja adrenaliin. Nii see juhtus!» rääkis ta.

«Mullu oli rada tunduvalt lihtsam. Täna arvasin, et kõige suuremaks katsumuseks saab 80-kilose palgi pea kohale tõstmine, kuid tegelikult oli raske hoopis sangpommi kuue meetri kaugusele lennutamine. Esiteks pole ma seda harjutanud ning teiseks on seal omad nipid, mida ma varem ei teadnud. Lahendus tuli CrossFit-ist! Tehnika peitub lendlevate puusade töös,» kõneles rammumees.

Naiste arvestuses läbis raja parimana Karin Lusikas Swedbankist. Ettevõtete seas võttis võidu Tallinna lennujaama spordiklubi, teiseks tuli Swedbank ja kolmandaks Orkla Eesti.

Viljandi järve rannas olid tulised pallilahingud

Tõukerattasprindiga samal ajal võeti Viljandi järve rannas üksteiselt mõõtu pallimängudes.

Marika Raiski Elisast nautis rannavõrkpalli paaristurniiri väga. «Super ilm ning naiste tase on ühtlaselt väga kõrge. Tugevamad tiimid on muidugi aastast aastasse samad, silma paistavad Swedbank, lennujaama spordiklubi naiskond ja muidugi Elisa. Samas on turniiril ka veidi väiksema kogemusega osalejaid, aga see ongi tore, sest kõik naudivad ja tunnevad mängust suurt rõõmu,» kiitis ta.

Ettevõtete arvestuses võitiski paaristurniiri Swedbank, teiseks tuli Tallinna lennujaama spordiklubi ja kolmandaks Elisa.

Amserv Grupi võistkond katsus jõudu rannajalgpallis ning pidi turniiride koondtabelis leppima viimase kohaga. Kapten Dein Suvi sõnul mindigi pigem sporti nautima. «Esimene vastane oli Norma, siis SEB ja lõpuks Swedbank. Tugev grupp! Meie polnud sellise koosseisuga varem mänginud. Võimalus oli vaid Norma vastu, kuid lõpuks kaotasime talle penaltitega,» kõneles ta ning lisas: «Mina olen siin esimest aastat ja tulen kindlasti uuesti, sest kogu ettevõtmine on väga äge.»

Firmade arvestuses oli rannajalgpallis edukaim Swedbank, teiseks tuli SEB ja kolmandaks Elisa.

Proovile pandi end ka Viljandi järvel

Lisaks pehmele rannaliivale sai lustida ka vees: aerulaudade võidusõit ja «Viljandi järvelendur» pakkusid tublisti rõõmu nii osalejatele kui pealtvaatajatele.

Järvelenduri mõõduvõtul pidid võistlejad vettehüppetornist alla hüpates maanduma vee peal hulpival suurel õhkpadjal, mille serval istus kolleeg, kes siis füüsikaseaduste toel õhku lendas ja vette plartsatas.

Jänesekostüümis Greete Kallast pakkus pealtvaatajatele võimsa õhulennu ja skooris sellega žüriilt esimesena maksimumpunktid. «Armastan vett ja adrenaliini ning pakkusin teistele välja, et mina võiksin sellel alal osaleda. Kostüümi sain kolleegilt, kes võttis selle igaks juhuks kaasa,» lausus ta.

Kohtunik Maria Laanelepp selgitas, et punktide jagamisel hinnatakse eelkõige visuaalset sooritust ning poolehoidu on võimalik võita ka kõrguse ja julguse eest.

Võistlusel saavutasid parima tulemuse ja tõid oma ettevõttele kõrged punktid Ernst & Young Balticu töötajad Andrus Arbeiter ja Ingrid Moor. Firmade arvestuses tuli teisele kohale Amserv ja kolmandale Norma.

Aerulaudade võidusõidus ehk SUP-is (Stand up paddling – aerusurf) osutus paljudele tasakaalu hoidmine oodatust suuremaks proovikiviks. SEB töötaja Verner Elp jõudis kaldale ujudes ja muigas, et on kunagi isegi vetelpäästja ametit pidanud. «Proovisin seda ala täiesti esimest korda ja kuna nägin, et väga head aega ei tule, lõin käega. Ootejärjekord oli pikk ja mõtlesin, et mis ma siin teisi kinni hoian. Lõbus kogemus ikkagi!»

Meeste parim oli sel alal Merten Loss SEB-st ja naiste parim Thea Gents Tallinna lennujaama spordiklubist. Ettevõtete arvestuses võitis SEB, teiseks tuli Tallinna lennujaama spordiklubi ja kolmandaks Amserv.

Päeva lõpetas trepijooks

Suvespartakiaadi teise võistluspäeva viimane ala oli Trepimäel asetleidnud jooks, milles pani end proovile 204 firmasportlast. Päeva kiireima aja tegi Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsi tiimi liige Robin Lilleorg, kes vallutas 166 astet 43 sekundiga.

Vanuseklasside arvestuses oli meestest parimad Raido Hallop (M30) Swedbankist, Henri Kaarma (M40) Swedbankist ja Henn Zvorovski (M50) Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsist ning naistest Laura Maasik (N) Swedbankist, Rita Alas-Järv (N30) Orkla Eesti aktsiaseltsist, Margit Maidla (N40) rahandusministeeriumist ja Silja Lõhmus (N50) SEB-st. Ettevõtete arvestuses võitis SEB. Teiseks tuli Swedbank ja kolmandaks Tallinna lennujaama spordiklubi.

Rahandusministeeriumi tiimi esindaja Margit Maidla oli oma tulemuse üle meeldivalt üllatunud. «Vanuseklassis esimene koht – olen rahul. Soovisin selle lihtsalt kiiresti ära teha, sest vaja oli jõuda veel SUP-ile. Ju siis nii kiire oligi!» märkis ta.

«Võrreldes kevadel toimunud SEB trepijooksuga on Trepimäel kõvasti parem – rohkem õhku ja ruumi,» muljetas Maidla. «Raske oli aga ikka, sest päev algas 12 kilomeetri murdmaajooksuga ning lisaks osalesin veel tõukerattasprindis. Joostes mõtled vaid sellele, et tuleb lõpuni vastu pidada. Muide, pärast viimast astet tuli veel umbes 100 meetrit tõusu joosta.»

Tulemused selgusid ka Soomes leiutatud viskemängus mölkky's. Ettevõtete arvestuses  võitis Swedbank, teiseks tuli Tallinna lennujaama spordiklubi ja kolmandaks Telema.

Grillimisvõistlusel pakkus žüriile head ja paremat 11 tiimi. Parimad palad meisterdas Tallinki võistkond koosseisus Jaak Veskimeister, Toomas Mägi ja Igor Smolkin. Teise koha vääriliseks tunnistati Tallinna Linnatranspordi aktsiaselts ja kolmandaks Norma.

Suvespartakiaadi viimane võistluspäev algab teatejooksuga, kuid mõõtu võetakse veel kiikingus, rannatennises, korvpallis, mullijalgpallis, kanuurallis, teateujumises ja köieveos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles