Mõni sünnitab lastetoetuse saamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna lastehaigla sotsiaaltöötaja Marika Vatmani teada sünnitab osa vanemaid lapsi selleks, et saada sellega kaasnevaid toetusi.

«Olen kindel, et leidub inimesi, kes sünnitavad sellepärast, et soovivad raha, ja on lapsi, kes sünnivad peredesse, kus neid ei soovita,» rääkis ta Vikerraadio saates.

Vatmani sõnul puutub lastehaigla sageli kokku vanemliku hoolitsuseta jäänud lastega, kuid nii drastilisi sündmusi kui nüüd avalikuks tulnud väärkohtlemisjuhtum tuleb ette haruharva.

Sellistes olukordades on tema sõnul enamasti süüdi asotsiaalsed eluviisid või väga vaesed ja väheste toimetulekuoskustega inimesed.

Kui lastehaiglasse sattunu on ilmselgelt jäetud hooletusse, tegelevad temaga Vatmani kinnitust mööda ka logopeedid ja psühholoogid, kes hindavad lapse arengut ning teevad sellest järeldused. «Siis saame aru, mis on lapsega minevikus toimunud, kuidas temaga on käitutud või mis on tegemata jäetud,» tõdes ta.

Haigla teeb tema jutu järgi kõik selleks, et probleemse lapse kohta käiv teave jõuaks õigesse omavalitsusse ning sealsed lastekaitsetöötajad saaksid temaga edasi tegelda.

Lastekaitsetöötajad on Vatmani sõnul küll üle koormatud, aga kui neile info edastatakse, tegelevad nad juhtumiga kindlasti. Paraku ei jõua signaal tema arvates nendeni alati õigel ajal.

Aasta tagasi mainis sotsiaalminister Hanno Pevkur, et Eestis on 1500 lapse kohta üks sotsiaaltöötaja, kuigi peaks olema üks 1000 kohta. Marika Vatman nimetab seda küll kahetsusväärseks, kuid peab kõige olulisemaks ikkagi info liikumist. Kui see on takerdunud, pole lastekaitsetöötajatest abi.

Vatmani sõnul on kõige suurem probleem nende vanematega, kes kolivad ühest kohast teise ega kuulu kuskile. «Nad kaovad ära ja me ei suuda neid jälgida,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles