Estonia ballett Suure-Jaani muusikafestivalil

, ​muusikaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Othello» koreograaf on Marina Kesler, muusika on Arvo Pärdilt.
«Othello» koreograaf on Marina Kesler, muusika on Arvo Pärdilt. Foto: Stanislav Moshkov / Postimees

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esineb igal suvel Suure-Jaanis, see on juba iseenesestmõistetav fakt. Et aga Estonia ballett sealsele muusikafestivalile tuleb – see juhtub esimest korda. Kui sümfooniaorkester vajab vaid hea akustikaga suurt saali, siis balletil on spetsiifilisemad nõudmised: spetsiaalne põrandakate, valgustus ja palju muud. Rõõm on tõdeda, et festivali toimkond on 21. juunil Suure-Jaani gümnaasiumi aulas selliseks proovikiviks valmis. 

Mida siis esitatakse?

Kavas on kolm lühiballetti ja katkendid «Luikede järvest». Huvi äratab see, et rohkesti on kasutatud eesti heliloojate muusikat.

«Vaikivad monoloogid» (koreograaf Toomas Edur) põhineb Heino Elleri, Artur Kapi, Artur Lemba, Eduard Oja ja Arvo Pärdi muusikal. Ei mäletagi, et eesti helikunsti klassikud oleks tantsulaval nii suurt tähelepanud pälvinud, välja arvatud Arvo Pärt. Teatri koduleheküljelt võib lugeda, et «Vaikivad monoloogid» on kolmele tantsijapaarile loodud teos, mis räägib vaikimisest sisemises üksinduses, inimsuhete tõusudest ja mõõnadest, eneseotsingutest, jagatud õnnest ja kurbusest ning sellest, et alati ei ole kõike võimalik sõnadesse panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles