Ugala koguperelavastus «Vai-vai vaene Vargamäe ehk «Tõde ja õigus» lastele» jõuab teleekraanile

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusringhääling salvestas esmaspäeval, 11. juunil Ugala teatris Urmas Lennuki koguperelavastuse „Vai-vai vaene Vargamäe“ ehk „Tõde ja õigus“ lastele.
Eesti Rahvusringhääling salvestas esmaspäeval, 11. juunil Ugala teatris Urmas Lennuki koguperelavastuse „Vai-vai vaene Vargamäe“ ehk „Tõde ja õigus“ lastele. Foto: Heigo Teder/Ugala

Eesti Rahvusringhääling salvestas esmaspäeval Ugala teatris Urmas Lennuki koguperelavastuse «Vai-vai vaene Vargamäe ehk «Tõde ja õigus» lastele», et see jõuaks kõigi vaatajateni teleekraani vahendusel. 

ERR-i telesalvestuse produtsent Kadi Priske jäi võttepäevaga Ugala teatris väga rahule. «Telesalvestus ning koostöö teatriga läks ideaalselt. Ugala väike saal sobib teleülesvõtteks suurepäraselt, siin on väga hea lava nii heli- kui pildisalvestuseks, samuti väga hea valguspark,» võttis Priske võttepäeva kokku.

Lennuki autorilavastus on muusikaline rännak läbi värvide, nalja ja pisarate Anton Hansen Tammsaare teose «Tõde ja õigus» põhjal. Selle käigus kohtutakse romaanisarja esimese osa olulisemate tegelaste ja  sündmustega. Lavastus jutustab lühidalt ja lastele mõistetavas võtmes ümber Tammsaare romaani ning annab noortele vaatajatele esmase pildi Andresest, Pearust ja teistest Tammsaare tegelastest.

Koguperelavastus «Vai-vai vaeva Vargamäe» on ainuke laste- ja noortelavastus, mis sel aastal ERR-ile üles filmitakse. 

«Urmas Lennuki autorilavastus on näide väga heast eesti dramaturgiast, kus laval saavad kokku esmaklassiline tekst, lavastus, väga head näitlejad ning muusika,» selgitas Priske. Valik ei langenud Ugala lavastuse kasuks ainult sellepärast, et Tammsaare «Tõde ja õigus» kuulub koolis kohustusliku kirjanduse nimekirja, vaid kuna tegu on lavastusega, mis on kirjutatud ja lavale pandud väga soojalt ja inimlikult ning mis haarab endaga kaasa nii lapsi, noori kui ka täiskasvanuid.

Salvestuse juhtoperaator oli Andrus Rebane. Pärast võttepäeva saadeti salvestusmaterjal edasi montaaži ning helindamisse, mille tulemusena valmib režissöör Rait-Roland Veskemaa käe all telesalvestus, mis jõuab tulevikus ka telepublikuni. Sobivaim eetriaeg leitakse kokkuleppel teatriga ning sellest annab ERR eraldi teada.

Lavastuses «Vai-vai vaene Vargamäe» mängivad Rait Õunapuu (Andres), Tarvo Vridolin (Pearu), Kata-Riina Luide (Krõõt), Ilo-Ann Saarepera (Mari), Ringo Ramul (Juss, noor Andres, lehm), Andres Tabun (Sauna-Madis) ja Vilma Luik (Saunanaine Anu). Lavastuses kõlava muusika on loonud rahvamuusik Kulno Malva ning kujunduse kunstnik Liina Tepand.

Viimati salvestas Eesti Rahvusringhääling Ugala teatri lavastuse 2016. aastal, kui teater tegutses asenduskodus Ugala black box`is. Ka siis oli tegemist Urmas Lennuki kirjutatud näidendiga. Vallo Kirsi lavastus «Ema oli õunapuu» jõudis televaatajateni 24. novembril 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles