Ravimata jäetud bakter võib põhjustada ränga haiguse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2010. aasta algul ilmus Katrin Sakil raamat, mis räägib emakakaelavähist, selle haiguse olemusest ja ennetusest. Nüüd on samas sarjas poelettidele jõudnud ka teine rahvatervise arengu eesmärgil kirjutatud trükis, «Helicobacter pylori. Nakatumisest maovähini».

Bioorgaanilise keemia eriala doktorikraadiga Katrin Sak on mittetulundusühingu Praeventio juhatuse esimees. Nimetatud ühingu eesmärk on propageerida terviseteadlikku eluviisi ning korraldada haiguste ennetamist ja sellealast teavitustööd.

Inimese maos elav pisike, kõigest mõne mikromeetri suurune Helicobacter pylori on otseselt seotud maopõletiku ehk gastriidi, mao- ja kaksteistsõrmiksoolehaavandite ning maovähi tekkega. Makku satub see mikroob suu kaudu.

Kuigi Helicobacter pylori avastati juba üle 25 aasta tagasi, teavad inimesed sellest siiski vähe. Raamat püüab seda lünka täita, pakkudes lugejatele infot nakatumisvõimaluste ja riskitegurite kohta.

Üldlevinud seisukoha järgi määravad mikroobiga nakatumise järel areneda võiva haiguse tõsiduse bakteri tüvi, inimese füsioloogilised ja geneetilised iseärasused ning keskkonnategurid. Viimati mainitutest on olulisemad toitumine ja toidusäilitamisviisid.

Riski suurendavad suitsetamine ja alkoholi kuritarvitamine. Maovähi ennetamiseks tuleks hoiduda liialdamast suitsutatud ja soolatud toitudega ning tarbida vähem nitriteid ja rafineeritud süsivesikuid.

Helicobacter pylori’ga nakatumine tekitab muudatusi seedekulglas ning võib mõjutada ka teiste elundkondade talitlust. Nimetatud bakteriga on seostatud isegi lapseea astmat. Sellealased teadmised on paraku veel kesised ja kohati ka vastuolulised.

Helicobacter pylori diagnoosimiseks on välja töötatud hulk erineva täpsusega meetodeid, ühed patsiendile kergemini, teised raskemini talutavad. Arst valib nende seast sobivaima ning otsustab, kas on vaja ravi. Eriti ettevaatlikud peaksid mõistagi olema need, kelle lähisugulased on põdenud maovähki.

Raamatus jagatakse teavet ka nakatumise ja selle ennetamise võimaluste kohta. Kirjutatud lihtsalt ja arusaadavalt, sobib see kõigile, keda huvitab haiguste seos ning kes hoolivad iseenda ja oma lähedaste tervisest.

Eriti peaks kõnealune trükis huvitama lapsevanemaid ja õpetajaid: juhtides nende tähelepanu vajadusele järgida elementaarseid hügieeninõudeid, aitab see vältida ja vähendada bakteriga nakatumise võimalusi.

Raamatu läbi lugenud inimesed mõistavad kindlasti paremini, kui tähtis on vähi ennetamiseks elada ja süüa tervislikult ning kasutada õigeid toiduainete säilitamise viise. Igaüks saab oma tervise heaks ise palju ära teha.

Raamatule on eessõna kirjutanud Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja, Eesti vähiliidu juhatuse esimees doktor Vahur Valvere.

RAAMAT
Katrin Sak, «Helicobacter pylori. Nakatumisest maovähini»
• Arvukale lugejaskonnale mõeldud raamat maovähi ennetamise võimaluste kohta
• 47 lk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles