SUUR INTERVJUU. Haigla tahaks ravist keelduva mõrvari vanglasse saata, aga seadus ei luba (4)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ainus sundravipatsientide haigla asub selles rohelises majas Jämejalal. Ruumi on seal napilt ning olukorra parandamiseks on majas alustatud ümberehitust. See toob aga ainult pisut leevendust.
Eesti ainus sundravipatsientide haigla asub selles rohelises majas Jämejalal. Ruumi on seal napilt ning olukorra parandamiseks on majas alustatud ümberehitust. See toob aga ainult pisut leevendust. Foto: Marko Saarm

Viljandi haiglas nuputatakse juba mõnda aega, mida teha, kui sundravile saadetud mõrvar keeldub ravist, ähvardab ja ründab personali ning vanglasse tagasi saata pole teda võimalik.

Suure ja tugeva mehena kirjeldatav mõrvar tappis hulk aastaid tagasi kaks inimest ning ta mõisteti 20 aastaks trellide taha. Vangla-aastate jooksul tema vaimne tervis halvenes ning kohus saatis ta Jämejalale sundravile.

Ravist on ta keeldnud, selle asemel on ta meditsiinitöötajaid rünnanud ja ähvardanud neid lausa tappa.

«Reegel on see, et ravi käib kokkuleppel,» selgitas Viljandi haigla psühhiaatriakliiniku ülemarst Madis Parksepp. «See võib tunduda imelik, et on määratud sundravi ja siis me midagi lepime kokku, aga kui inimene ikka üldse koostööd ei tee, siis ega see ravi ka suurt tulemust anna.»

Viljandi haigla arvates võiks Eestis seadust muuta selliselt, et suure ohuriskiga ja ravist keelduvatele sundravi patsientidele võiks olla eraldi osakond vanglas. Sellise seadusemuudatuse elluviimiseks on haigla palunud endale appi advokaadibüroo, kuid justiitsministeerium on seisukohal, et sundravile saadetud kurjategijad peavad olema haiglas. Ülerahvastatud Jämejala haiglas on keeruline väga ohtlikke patsiente hooldada ning praegust juhtumit peetakse ministeeriumis lausa erakordselt ohtlikuks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles