Joobes juhi osalusel toimunud liiklusõnnetustes hukkus eelmisel aastal 13 inimest

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhumisreid
Puhumisreid Foto: Martin Ilustrumm

Euroopa Liidus seostatakse joobes juhtimisega 25 protsenti kõigist hukkunutega liiklusõnnetustest. Eestis oli möödunud aastal see suhtarv 27. Eestis juhtus joobes juhi osalusel mullu 182 liiklusõnnetust, kus hukkus 13 ja sai vigastada 236 inimest.

Maanteeameti tellitud uuringu tulemused näitavad selgelt, et alkoholi mõju alahinnatakse tegelikkusest palju väiksemaks. Kui pits viina tekitab 85 kilogrammi kaaluval mehel veres 0,21-promillise alkoholisisalduse, siis kui kõrge alkoholisisalduse tekitab viie protsendi kangusega pooleliitrine õlu? Sellele küsimusele teadis õiget vastust – 0,33-promillise – vaid 18 protsenti meestest. Peaaegu kolmandik vastajatest arvas, et alkoholi sisaldus veres on väiksem.

Rahvasuus levinud müüdid, nagu oleks alkoholi lagundamisprotsessi võimalik forsseerida magades, sportides, saunas või külma duši all käies, energiajooki või kohvi juues, ei pea tegelikkuses paika. Vaid viis protsenti alkoholist kaob higistamise ja uriini kaudu, kogu ülejäänud töö teeb ära maks. Autorool ja alkohol ei kuulu kokku – alkohol püsib organismis arvatust palju kauem ja alkoholi väljumist organismist ei saa inimene ise kuidagi kiirendada.

«Inimesed eksivad alatasa ja nii ka liikluses. Eksimused sagenevad, kui inimene ei taju ümbritsevat selgelt. Alkoholi pruukinud juhid eksivad keskmiselt sagedamini, sest hindavad ümbritsevat valesti ega jõua liikluses toimuvale õigel ajal reageerida. Seepärast ei käi alkohol ja juhtimine kokku,» ütles maanteeameti pressiteenistuse vahendusel politsei juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Esmaspäeval alanud maanteeameti ennetuskampaania «Ka vähe on liiga palju» kestab juulini. Kampaaniaga tahetakse liiklejatele teadvustada, et ka väike kogus alkoholi ei ole sõidukijuhtimise seisukohalt lubatud ning tegeliku kainenemiseni kulub arvatust rohkem aega. Kampaania ajal kasutatakse toitlustuskohtades joogiklaasialuseid, millel oleva info järgi saavad inimesed arvutada, kui kaua võtab kainenemine aega. Koostöös Tallinna ülikooli Haapsalu kolledži tudengitega on valminud Alkokalkulaator, mis on allalaaditav Androidi telefonidele.

Politsei- ja piirivalveameti töötajad tabasid läinud aastal Viljandimaal 239 alkoholi tarvitanud sõidukijuhti. Tallinnas ja Harjumaal oli see arv 2327.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles