Kitarrifestival avalikustas programmi

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitarrifestival toob Eestisse kaks noort kitarristi Prantsusmaalt. Antoine Boyer esindab mustlasdžässi ja Samuelito muusikaline taust on mõjutatud flamenkost. Viljandis esitavad nad palu albumilt «Coincidence».
Kitarrifestival toob Eestisse kaks noort kitarristi Prantsusmaalt. Antoine Boyer esindab mustlasdžässi ja Samuelito muusikaline taust on mõjutatud flamenkost. Viljandis esitavad nad palu albumilt «Coincidence». Foto: Erakogu

Oktoobris peetava 11. Viljandi kitarrifestivali kontserdid on tavapäraselt Viljandi pärimusmuusika aidas, aga ka veidi tavatumates paikades.

Festivalikontserdid jõuavad Kondase keskusesse, Ugala teatrikohvikusse, nukuteatrisse ja kohvikusse Fellin. Lisaks Viljandi linnale mängitakse kitarre Õisu mõisas ja Holstre magasiaidas.

Lähedalt ja kaugelt

Tänavuses programmis on 16 kontserti ning esinejaid nii kodu- kui välismaalt. Üles astuvad Julian Lage trio USA-st ja Antoine Boyer & Samuelito Prantsusmaalt. Nemad täidavad oma muusikaga pärimusmuusika aida suure saali. Rootsist pärit 26-aastast Susanna Risbergi peetakse üheks oma põlvkonna väljapaistvamaks kitarristiks. Ta esineb Viljandis oma trioga. 
Välisartistide kõrval astuvad lavale kitarrivirtuoos Raul Vaigla tütre Mariega ning koosseis Triller, kuhu kuuluvad Vaiko Eplik, Andre Maaker ja Ain Agan, esitades Vaiko Epliku kirjutatud instrumentaalpalu. Pärimusmuusika aida suures saalis esineb ka Mahavok, kelle kitarrist ja klahvpillimängija Heini Vaikmaa tähistab sel aastal oma 60. sünnipäeva. Kuulda saab ka eelmisel aastal Tiit Pauluse preemiaga pärjatud Kalle Pilli.
Festivali kunstiline juht Ain Agan ei soovinud ühtegi artisti kõige olulisema esinejana välja tuua, kuid möönis, et Julian Lage on üks festivali maiuspaladest.
«Väga noort muusikut Antoine Boyer`d olen samuti juba mõnda aega hoolega jälginud, tegin temaga diili ära, enne kui ta päris kuulsaks saab. Mõne aja pärast teda enam nii lihtsalt esinema ei saaks,» rääkis Agan. «Samuelito on samuti väga võimas mängija.»
 
Noored tegijad
Tänavuse festivali eriprojekt on Laulvad Kitarrid. Eelmisel aastal tuli jõulude eel kokku koosseis, kes andis kontserdi kahel õhtul Tallinnas ja Tartus. 11. Viljandi kitarrifestivalil saab neid muusikuid taas ühel laval näha. Laulvate Kitarride koosseisu kuuluvad Vaiko Eplik, Riho Sibul, Mari Jürjens, Jaak Tuksam, Jaak Johanson, Lepatriinu, Ain Agan ja Andre Maaker. Esitatakse paremaid palu iga artisti repertuaarist ning tehakse ühised üllatused.
«Igale maitsele peaks midagi leiduma,» arvas Agan. «Tänavu ei ole meil küll ühtegi vanema põlvkonna nimekat staari, põhiliselt on noored tegijad. Kui järele mõelda, siis mina ise olengi vist kõige vanem.»
Mittetulundusühing Viljandi Kitarrifestival annab taas välja Tiit Pauluse nimelise preemia ja ühekordse stipendiumi, et väärtustada väljapaistvaid noori Eesti muusikuid ning innustada end täiendama kitarriõpingutes. Tiit Pauluse nimelise preemia laureaadid on näiteks Virgo Sillamaa, Erki Pärnoja, Paul Neitsov ja Merje Kägu. Viljandi kitarrifestival kestab 9.–14. oktoobrini.
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles