11 100 ID-kaardi sertifikaadid muutusid kehtetuks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) otsusega tunnistati reedel kehtetuks 11 100 turvanõuetele mittevastava ID-kaardi sertifikaadid. Garantiikorras on valminud 3300 ID-kaarti, mis on toimetatud teenindustesse. Inimestel, kes ei ole veel kaarti kätte saanud, on võimalik võtta alternatiivina kasutusele mobiil-ID või digi-ID.

PPA dokumendiekspert Kaija Kirch soovitab aktiivsetel e-teenuste kasutajatel, kes pole veel uut kaarti kätte saanud või ei ole teada andnud oma soovist saada garantiikorras ID-kaart või võtta kasutusele mobiil-ID. «Garantiikorras saab ID-kaarti vahetada ka hiljem, mil sertifikaadid on kehtetuks tunnistatud. Uue kaardi saamiseni peab aga arvestama, et senise kaardiga ei saa kasutada e-teenuseid ega digiallkirjastada dokumente. Selleks ajaks saab alternatiivse lahendusena kasutada mobiil-ID-d, mis tuleb tänasest aktiiverida teeninduses kohapeal,» sõnas Kirch.

Ta lisas, et kui inimesel on vaja kiiresti e-teenuseid kasutada, on võimalik teeninduses taotleda digi-ID-d.

Kehtetuks tunnistatud sertifikaatidega ID-kaarti saab endiselt kasutada reisimiseks, kliendikaardina ja apteegis ning see kehtib füüsilise isikut tõendava dokumendina kuni kaardile märgitud kehtivusaja lõpuni. Kui dokument kehtib vähem kui pool aastat, on mõistlik taotleda e-teeninduse kaudu uus ID-kaart. Kui kaart kehtib kauem, võiks kontrollida @eesti.ee e-postile laekunud PPA teavitust ning anda teada, millises teeninduses soovib inimene garantiikorras väljastatud kaarti kätte saada.

«Kui teavitus pole inimeseni jõudnud, on võimalik nõu saada politsei infotelefonil 612 3000 ning telefoni teel anda teada, millises teeninduses soovib inimene kaarti kätte saada,» lisas dokumendiekspert.

Inimestel, kelle dokumendid kaotavad sel aastal kehtivuse, palume teenindusse tulekut planeerida ning järjekorras ootamise vältimiseks broneerida selleks enne aeg PPA kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles