Võhma hiiglaslikus lihakombinaadihoones töö käib

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma endise lihakombinaadi tootmishoone on suuremalt jaolt elementmaju valmistava osaühingu Scanhus päralt. Ettevõtte allüürilisena teeb osaühing Ballelstar sealsamas kümblustünne. Lihakombinaadi neljakorruseline administratiivhoone seisab tondilossina. Endisesse töökojahoonesse kavandatakse veomasinate hooldust ja ehitust. Endises tapamajas tegutseb osaühing MPE Baltic, kes valmistab samuti elementmaju.
Võhma endise lihakombinaadi tootmishoone on suuremalt jaolt elementmaju valmistava osaühingu Scanhus päralt. Ettevõtte allüürilisena teeb osaühing Ballelstar sealsamas kümblustünne. Lihakombinaadi neljakorruseline administratiivhoone seisab tondilossina. Endisesse töökojahoonesse kavandatakse veomasinate hooldust ja ehitust. Endises tapamajas tegutseb osaühing MPE Baltic, kes valmistab samuti elementmaju. Foto: Elmo Riig

1975. aastal valminud Võhma lihakombinaadis töötas hiilgeaegadel üle 800 inimese. Ehkki see monofunktsionaalse asula süda pankrotistus 1996. aastal, jättes kogu asula krahhi veerele, on hiiglaslikus kompleksis tänapäevalgi elu. 

Nii nagu omal ajal on ka nüüd lihakombinaadi territooriumile siseneda soovijal ees tõkkepuu, mille juures on valvuriputka. Valvurina on Sakala külaskäigu ajal ametis Edgar Kask. Omal ajal töötas ta lihakombinaadis kuuenda ehk kõrgema kategooria spetsialistina. Ta oskas kõike, alates looma uimastamisest ja lõpetades lihakeha tükeldamisega. Toona läks ju Venemaale mitu kolonni liha nädalas, igas tavaliselt viis külmutusvagunit. Leningrad ja Moskva tahtsid süüa. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles