Asutati Viljandist pärit teadlase fond

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna algas Tartus Viljandist pärit skandinavisti, mullu traagiliselt hukkunud Toomas Lapi mälestuskonverents. Ühtlasi pandi alus temanimelisele fondile, mille abil hakatakse toetama teadus- ja tõlketööd tegevaid inimesi.

Tartu Ülikooli sihtasutuse juhatuse liikme Ruth Kotsari sõnul hakatakse välja andma kaht Toomas Lapi mälestusstipendiumi: Põhjamaid käsitlevat uurimistööd tegevatele üliõpilastele ning teadlastele ja tõlkijatele, kes on eestindanud Põhjamaade ilukirjandust.

Innustav isiksus

Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna kultuuriteaduste ja kunstide instituudi teadur Eva Toulouze nimetas Toomas Lappi väga innustavaks isiksuseks ja heaks kaaslaseks. «Temas avaldusid inspireerivalt need omadused, mida tahame stipendiumide abil väärtustada: ammendamatu uudishimu ning avatud ja uuriv vaim,» meenutas Tou­louze.

Asutajana loodab ta, et Põhjamaade kultuuri hindavate inimeste toel kosub fond nimetatud valdkonnale arvestatavaks tugisambaks. «Põhi on loodud ja meil on võimalik välja anda kaks esimest stipendiumi.

Edaspidine sõltub sellest, kui suurt kaasaelamist meie algatus leiab,» rääkis ta.  

Esimene teadustöö stipendiumi konkurss kuulutatakse välja sel sügisel ja tõlkestipendiumi oma järgmisel kevadel. Praeguse plaani järgi hakatakse mõlemat välja andma üle aasta.

Toomase ema, Viljandi ühendatud kutsekoolis nõunikuna töötav Anne Lapp jutustas, et sügavam huvi tekkis pojal Skandinaaviamaade vastu pärast seda, kui ta oli gümnaasiumipõlves viibinud vahetusõpilasena Rootsis Dalarna maakonnas.

«Varasemas lapseeas ei täheldanud ma tema juures tulevase erialavaliku märke, ehkki Toomas armastas nagu paljud teisedki lugeda Astrid Lindgreni teoseid ja Hans Christian Anderseni muinasjutte,» rääkis ta.

Toomas Lapp oli küll õppinud ja reisinud kõigis Põhjamaades, kuid ema arvates kuulus tema süda suuresti Islandile.

Konverents kestab

Ruth Kotsar ütles, et loodab fondist tulu tõusvat eelkõige noortele tõlkijatele ning humanitaar- ja sotsiaalvaldkonna teadlastele, kellele Toomas Lapp on hea eeskuju. Kolleegide ja mõttekaaslaste sõnul tegi noor mees viie aasta jooksul palju, et tutvustada Eestis Skandinaaviamaid. Nad nimetasid Toomas Lappi säravaks õppejõuks.

Homseni kestva mälestuskonverentsi teema on «Põhja-Atlandi kultuuriajalugu ja poliitika».

ELUTÖÖ
Toomas Lapp (1979—2010) oli Tartu ülikooli doktorant ja õppejõud.
• 1998—2004 õppis Tartu ülikoolis taani keelt ja konverentsitõlget.
• Täiendas ennast Kopenhaageni, Islandi ja Linköpingi ülikoolis.
• 2007—2008 oli Tartu ülikooli tõlkekeskuse juhataja.
• Auhinnatud islandi lasteraamatu «Kodulinna ingel» tõlkimise eest. Postuumselt ilmus tema tõlgitud raamat «Kääbusekivi».
Allikas: Tartu ülikool

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles