Tööinspektsioon: enamikul ehitusplatsidel pole tööohutus tagatud

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsioon kontrollis ette teatamata 79 ehitusplatsi Eestis, leidis 227 rikkumist. Pilt on illustratiivne.
Tööinspektsioon kontrollis ette teatamata 79 ehitusplatsi Eestis, leidis 227 rikkumist. Pilt on illustratiivne. Foto: Madis Sinivee

Tööinspektsioon kontrollis ette teatamata 79 ehitusplatsi Eestis, leidis 227 rikkumist ja algatas seitse väärteomenetlust. Vaid kaheksal kontrollitud ehitusplatsil oli tööohutus tagatud.

Ehitussektor on kõrge ohuhinnanguga valdkond, kus juhtuvad jätkuvalt tööõnnetused, milles töötaja saab üliraskelt vigastada või hukkub. Eelmisel aastal registreeriti 392 ehitusega seotud tööõnnetust. Seetõttu on ehitussektor tööinspektsiooni kõrgendatud tähelepanu all.

Sihtkontrolli eesmärk on ennetada tööõnnetusi, mis juhtuvad peamiselt seetõttu, et pole kukkumist takistavaid vahendeid või kasutatakse neid valesti. Sihtkontrolli käigus käidi peaagu kõikides maakondades, seal hulgas ka Viljandimaal.

Kontrollitud ehitusobjektidest 55 ehitusplatsil tehti tööd tellingutel, neist 30-l ei olnud tellingute korrasolekut kontrollitud. Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja sõnul on aga ehitussektori tööõnnetuste peamine põhjus kõrgustest kukkumine, mistõttu on tellingute korrasolek ja kontrollimine eriti oluline. «Tellingute montaaž peab käima kasutusjuhendi järgi ja monteeritud tellingute vastuvõtt tuleb dokumenteerida. Näiteks Lääne-Virumaal avastati ehitusplatsi kontrollimisel, et tellingutelt oli kaks ankurduspolti eemaldatud ning jäetud tagasi panemata. Sellise vea tagajärjel kaotavad tellingud tugevuse ja võivad ümber kukkuda,» tõi Oja näite.

Kolmandikul kontrollitud ehitusobjektidel oli iganädalane üldkontroll tegemata. Üheksal objektil polnud määratud töötervishoiu ja -ohutuse eest vastutavat koordinaatorit ning 16 objektil ei täitnud koordinaator oma tööülesandeid.

Kontrollitud 79 ehitusobjektist vaid kümnel protsendil ei esinenud ühtegi rikkumist.

Tööinspektsioon pakub võimalust kutsuda ettevõttesse töökeskkonna konsultant, kes annaks nõu, kuidas töökeskkonda parendada. Töökeskkonna konsultandi kutsumiseks tuleb saata e-kiri tööinspektsiooni üldaadressile ti@ti.ee. Täpsemat teavet on võimalik saada tööinspektsiooni infotelefonilt 640 6000 või tööinspektsiooni kodulehelt. Ettevõttele on konsultandi teenus tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles