Jaani kiriku lage hakkab ehtima 545 pabertuvi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus näitab pabertuvi, mille voltis üks Paalalinna kooli V klassi õpilane.
Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus näitab pabertuvi, mille voltis üks Paalalinna kooli V klassi õpilane. Foto: Elmo Riig

Viljandi Jaani kogudus avab reedel oleval kirikute ööl Viljandimaa koolilaste ühiselt loodud installatsiooni, mille tulemusel ehib kiriku lage nüüd 545 paberist volditud tuvi.

Eelmisel aastal tähistas Viljandi Jaani kirik oma 545 aastapäeva ning koguduse taasloomisest möödus 25 aastat. Juubeliaastal kutsus kirik endale külla ümbruskonna õpilasi ning Jaani kirikus käis 23 klassi Viljandi linna ja valla koolidest ning lasteaedadest. Käigu eesmärk oli tutvustada linna vanimat hoonet ning kiriklikke sümboleid. Ekskursiooni lõpuks oli kõigil õpilastel ja õpetajatel võimalus voltida valgest paberist tuvi.

Kirikus käis õppekäigul umbes 500 õpilast ning lisaks voltisid valgeid tuvisid ka koguduse lapsehoiu Jaani lastemaja pered, koguduseliikmed ja külalised. Kokku sai linde 545, millest igaüks tähistab üht aastat kiriku ajaloos.

Õpetaja Marko Tiituse sõnul ei ole niisugust installatsiooni tema andmetel Eesti kirikutes varem tehtud. Idee selleks sai Tiitus poolteist tagasi Jeruusalemmast Siioni mäel asetsevast Jumalaema Uinumise kirikust, kus oli üles seatud 2000 pabertuvi. «Nähtu paelus mind esimesest silmapilgust. Tuviparv lendlemas kiriku võlvide all. Tahtsin kohe midagi sellist ka oma kirikus teha ning mõtlesin, milline vägi peituks selles, kui 545 last voldib oma kätega kirikusse pabertuvi. See oleks nagu tema hingelind, tema rahumõtete ja lootuse sümbol,» ütles Tiitus. Tuvil oli juba Vanas Testamendis rahukuulutaja sümbol, mida on oma loomingus kasutanud paljud kunstnikud, kõige tuntum neist on Pablo Picasso.

Ideed asusid teoks tegema Jaani lastemaja juhataja Mirjam Tiitus ja projektijuht Liina Heinaste. Lõpuks tuli kogudusele appi Viljandi kunstikool, kellel oli väga suur panus just tuviparve loomisel.

Viljandi kunstikooli direktor Kadri Kallast ja õpetaja Laineli Parrest haarasid kohe ideest ja aitasid nii tehniliselt kui ka kunstilise lahendusega. ,,Meid pani ahhetama koguduse ettevõtmise mastaap ja idee julgus ning tundsime kohe, et peame neid aitama, nagu oskame, et see teos väärilisel kujul valmis saaks," meenutas Kallast.

Viljandi Jaani kogudus ja Viljandi kunstikool kutsuvad kõiki reedel 25. mail kell 18.30 Viljandi Jaani kirikusse installatsiooni avamisele, millele järgneb kirikute öö. Siis kuuleb kirikus Viljandimaa Kammerkoori isamaaliste laulude kontserti, võimalik on käia tornis, kuulda põnevaid reisimuljeid ja külastada noortekohvikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles