Tervisekeskuse raha kulub kultuurimaja remondile

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja remont läheb linnale arvatust ligi 600 000 eurot kallimaks. Suur osa puuduvast rahast peaks tulema kultuurimajast paarisaja meetri kaugusel asuva tervisekeskuse müügist.
Kultuurimaja remont läheb linnale arvatust ligi 600 000 eurot kallimaks. Suur osa puuduvast rahast peaks tulema kultuurimajast paarisaja meetri kaugusel asuva tervisekeskuse müügist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnajuhid kuulsid nädal tagasi regionaalministrilt, et riik siinse kultuurimaja remondiks lisaraha ei anna ning linnal tuleb puuduv summa leida enda kassast.

Linnajuhtide plaan oli lihtne. Et ühe ja sama skeemi järgi on Viljandile eurotoetust lubatud nii kultuurimaja kui lauluväljaku remondiks, siis soovis linnavalitsus võtta osa lauluväljaku ehitamise raha ja kulutada selle kultuurimaja uuendamisele. Niisugune tegu vajab valitsuse nõusolekut, mida ei tulnud.

Valdadele ja linnadele eurotoetuste jagamise eest vastutava regionaalministri Siim Kiisleri teatel pole selline raha ümberjagamine kuidagi võimalik. Ministri põhjenduse kohaselt on iga omavalitsus pidanud toetust küsides arvestama, et kui ehitus mingil põhjusel kallineb, tuleb lisaraha leida linnajuhtidel endil.

Remont algab siiski

Viljandi linnapea Loit Kivistiku selgitust mööda paneb regionaalministri seisukoht linna rahaliselt raskesse seisu, kuid nüüdseks on linnajuhid jõudnud seisukohale, et remont algab kallinemisest hoolimata.

Vajaliku raha loodab linn leida 350 000 euro peale hinnatud tervisekeskuse müügist ning sellest, et muudeti Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga sõlmitud rendilepingut ja uus kokkulepe säästab linnale pisut eurosid. Kokku on vaja leida peaaegu 600 000 eurot, sest just nii palju läheb remont paar aastat tagasi arvatust kallimaks.

Kultuurimaja remont on Viljandis veninud juba enam kui aasta. 2010. aasta mai algul pandi maja uksed lukku, koondati inimesed ja teatati, et peatselt algab ehitus. Ehitusfirmade esimesed hinnapakkumised osutusid aga 300 000 euro võrra suuremaks, kui raekojas oli loodetud, ning toonane linnavalitsus ei julgenud siis parimaks osutunud kohaliku ehitusfirma Silindia esitatud pakkumist vastu võtta.

Aasta jooksul tegi arhitekt Raivo Mändmaa ehitusprojekti tublisti lihtsamaks, kuid samal ajal kerkinud ehitushinnad andsid tulemuseks selle, et summa suurenes veel 300 000 euro võrra. Nüüd on linnapea laual olev odavaim pakkumine 1 795 000-eurone, ehkki paar aastat tagasi prognoose tehes ennustati hinnaks 1 180 000
eurot.

Et ehitusfirmad esitasid linnale kultuurimaja remondi hinnapakkumise juba aprilli algul, peavad linnajuhid seaduse järgi hiljemalt 25. juuniks otsustama, kas kuulutada välja võitja ja sõlmida temaga leping või lükata kõik pakkumised tagasi. Loit Kivistiku sõnul sõlmitakse leping parima pakkujaga ning praegustel andmetel on see osaühing Silindia.

Ehitaja on valmis

Silindia juht Toomas Perve kinnitas, et ehkki viimase paari kuu jooksul on ehitushinnad tõusnud, on tema aprillis esitatud pakkumine endiselt jõus. «Projekteerija ja tellijaga koostööd tehes on võimalik jääda selle hinna juurde,» leidis ta.

Perve hinnangul pole praegu alust loota, et ehituses võiksid hinnad lähiajal langema hakata. Pigem vastupidi. «Materjalide hinnad ja palgad tõusevad. Sellest pole pääsu,» selgitas ta.

Toomas Perve lubas, et kui ehitusleping lähema kuu jooksul sõlmitud saab, ehitab Silindia kultuurimaja järgmiseks kevadeks valmis.

Kui kultuurimaja remontimise algusest on linnavalitsus praegu vaid allkirja kaugusel, siis lauluväljaku ehitust on kavandatud ülejärgmisesse aastasse. Eurotoetusi on sellele plaanitud 1,2 miljonit eurot, ehkki esialgu pole teada, kui kalliks ehitus minna võiks.

Eelmise aasta juulis teatas siseministeerium, et siinse lauluväljaku ehitus on pandud eurotoetuste jagamise plaani, ent sel nädalal väitis minister Siim Kiisler, et lauluväljaku projekt on alles planeerimisfaasis ja selle rahastamine ei ole kinnitatud.

Kui raha peaks Viljandisse ikkagi jõudma ning väljak suudetakse valmis teha odavamalt, siis ei anta ülejäävat raha mitte Viljandile kulutamiseks, vaid saadetakse Mõisakülla sealse kultuurimaja ehituseks. See on Kiisleri sõnul regionaalpoliitiline otsus.

HIND

Viljandi kultuurimaja ehituse hind on plaanituga võrreldes 600 000 euro võrra kasvanud.
• Linn kavandas ehituse hinnaks 1 180 000 eurot.
• Eelmise aasta odavaim pakkumine oli 1 490 000 eurot.
• Praegune odavaim pakkumine on 1 795 000 eurot.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles