Gogol ärkab Viljandis veel korraks ellu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Vadi ja Rait Õunapuu lavastuses «Gogoli disko».
Janek Vadi ja Rait Õunapuu lavastuses «Gogoli disko». Foto: Gabriela Liivamägi

Möödunud hooajal Ugala teatri pöördlaval etendunud «Gogoli disko» naaseb publiku tungival nõudmisel veel  mõneks mängukorraks lavale. Paavo Matsini rohkete auhindadega pärjatud teose «Gogoli disko» dramatiseeris Ivar Põllu ja lavastas Ugala teatri loominguline juht Ott Aardam. Vaatajad ja näitlejad on kohad vahetanud: publik istub pöördlaval ja kogu tegevus keerleb tema ümber.

Paavo Matsini teos kujutab Viljandit lähitulevikus, kus tsaari valitsetav Venemaa on Eesti iseseisvusele lõpu teinud ning eestlased on jäänud oma kodumaal rõhuvasse vähemusse, kirjutab Jan Kaus Matsini romaani kohta.

Rõõm on tõdeda, et Eesti raamatupoodide edetabelid vallutanud Matsini tippteos jätkab oma võidukäiku ka väljaspool Eestit. Sel kevadel esitles Matsin oma teose ungarikeelset tõlget, samuti kujunes Matsin rahvusvahelise Essexi kirjandusmessi üheks suuremaks Eesti kirjanduse võtmeisikuks.

«Gogoli disko» lavakujunduse on loonud Ott Kangur ning muusikalise kujunduse Ivar Põllu. Lavastuses kõlab ka elav muusika. «Gogoli disko» andis põhjust taas kokku tulla legendaarsel teatribändil Porgand, mis alustas juba 1975. aastal näitleja Margus Vaheri dikteerimisel. Laval on Janek Vadi, Andres Tabun, Andres Noormets, Rait Õunapuu, Peeter Jürgens, Tarvo Vridolin, Aarne Soro, Vilma Luik, Kadri Lepp, Triinu Meriste, Margus Vaher, Üllo Kaur, Tarmo Suvisild ja Aili Nohrin.

Ugala teatri suvelavastus «Gogoli disko» etendub maikuus kaheksal korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles