Torupilli-Antsu loo

, Riidajalt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Taul
Ants Taul Foto: Elmo Riig / Sakala

Oiame mulke perimuse alla

Miu kadunu esä om miule kõnelnu, kudamuudu siss, ku ta viil peris poisike olli, siin põlitsen Mulgimaa talun elu olli: kuda ta külälatsige karjan käis, temä esä ja tõse talumihe obestege põldu kündseve, kuda rügä, kaara vai nisu küliti, vesitse einämaa päält kannipuiege kuju einä vällä kõrgembe kotusse pääle kanneti, kuda sügise villäkarnituur ütest küläst tõise villä pessmän käis ja latse villärõuke vahel peitust mängseve.

Esä selet, kuis mehe talvitsel aal mõtsan puid teive ja naise kodun kangastelge pääl linast rõõvast kudusive. Siss tuudi latsi ilma pääle sannan.

Täämbetsel päeväl ei putu suuremb jagu inimsid enämb kokku vana aa tegemiste ja täädmistege. Nüid kutsutes neid esivanembide perimuses vai perändkultuuris. Linnan om kik käe ja jala man — tüükotus ja latsile kuul ning egät sorti spaa ja konsserdisaali. Süvvä ostetes Selveridest.

Kigil om ütest tükist kiire, ei ole aiga ei sõpru egä esiende jaoss, elätes koskil korteripugerikun, rahvast om ümmerringi paksult, a korterinaabrit ei tunnegi. Inimse ei jaga, et suure linna om elun inimeste surnuaia, kos su vaimu tapap tress ja kere palsameerip Selveri E-süük, mis tege sust sinna manu allergiku ja kige parempe kunde aptiikrele.

Mia levvä, et viimäne aig oless õppust võtta mede esivanembide perimusest, et moblatirine asemel ärätes su ommuku kikas, süüt oma maa pääl kasvatet kardult, spaa asemel käit suitsusannan, juut poepiimä asemel peris lehmä piimä, rabat parasjagu nõndapallu tüüd tetä, et unetet egät sorti kaalujälgmise. Ka õpit esi nõndapallu pilli mängme, et ei piagi linna konsserdisaali pääle mõtleme — mängit esiendele ja simmani pääl tõistele. Valmistet esi oma kätege rõõvit, sööginõusit ja  tüüriistu.

Et raasikegi maiku suhu saia, kuda omal aal mulgi ellive, teeme 5., 6. ja 7. augustil Mulgimaal põlitsen Torupillitalun kokkutulemise «Mulke pärimus 2011». Siikõrd saap õppi torupillige ja lõõtsage mängme. Mulgi lugusit ja mulgi laule õpetep Lauri Õunapuu. Viil saap tetä mulgi käsitüüd, õppi kiilt, talutüüd, söögitegemist ja laastukatusse katmist.

Uvilise saave täädust kodulehe päält aadressil www.torupillitalu.ee vai küside e-postige info@torupillitalu.ee vai televonige 527 8149.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles