Mart Saare soololaulud jõudsid plaadile

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esikplaadil on 33 laulu.
Esikplaadil on 33 laulu. Foto: Erakogu

Laupäeval kell 17 on Tartus Sisevete Saatkonnas ning pühapäeval Eesti muusika- ja teatriakadeemia orelisaalis eesti klassiku Mart Saare (1882–1963) kogutud soololaulude esimese plaadi esitlus. Laupäeval vestleb sarja eestvedajate, laulja Iris Oja ja pianist Kadri-Ann Sumeraga muusikateadlane Ants Johanson ning pühapäeval muusikateadlane Tiia Järg.

Esimesel plaadil on Iris Oja ja Kadri-Ann Sumera kõrval kaastegev laulja Taavi Tampuu. Nende arvates on Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul igati kohane vaadata põhjalikult üle ka meie klassikapärand ja teha kättesaadavaks selle seni arhiivides käsikirjana varjul olnud osa.

Mart Saare soololaule jätkub vähemalt viieks albumiks. Esikplaadil on 33 laulu, nendest 11 esmasalvestust ja mitu sellist, mille ainus teada olev salvestus on raadioarhiivi sügavustes. Valik on tehtud nii kunst- kui rahvalaulude seast ning teiste hulgast leiab ka armastatud rahvalike viiside harmoniseeringuid, nagu «Vaikne kena kohakene» või «Oh mina väike mehikene». Mitu laulu on salvestatud kaks korda, eri lauljatega – Saar ei suutnud oma loometuhinat sageli pärast punktipanekut ohjeldada ja tegi paljudele lauludele täiendusi või muudatusi, mis enam või vähem laulu iseloomu muudavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles