Juhtkiri. Võta või võta

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

15 päeva pärast jõustub Euroopa Parlamendi isikuandmete kaitse üldmäärus, mis hakkab koos riigisiseste rakendusaktidega asendama senist Eesti isikuandmete kaitse seadust. Mida see maakeeli tähendab, selgitab tänases lehes andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep. Kui lühidalt kokku võtta, siis tavalisele inimesele saab selgemaks, milliseid isikuandmeid on keegi tema kohta kogunud ja mida too nendega teeb.

Läbipaistvuse poole liikumine on kahtlemata õige suund. Ent kui järele mõelda, siis olgu nõuded kui tahes karmid ja selged, üks ei muutu ikkagi: isikuandmetega ümber käivad firmad jäävad lihast ja luust inimese suhtes vääramatult jõupositsioonile.

Erinevad teenusepakkujad, alustades pankadest ja lõpetades ühismeedia võrgustikega, paluvad inimestel eesootavate muudatuste tõttu uute kasutustingimustega tutvuda ja küsivad nende kohta nõusolekut. See on nii-öelda võta-või-jäta-pakkumine. Kui tingimuste punktis x lõikes y sätestatu ei meeldi, on kaks võimalust: sellega leppida või teenusest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles