Karksis tegutsev Puidukoda hakkab tööle päikeseenergia toel

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseelektrijaam. Foto on illustreeriv.
Päikeseelektrijaam. Foto on illustreeriv. Foto: KAMILLA SELINA LEPIK / Sakala

Eesti Energia ehitab Karksis tegutseva osaühingu Puidukoda tootmis- ja laohoonete katusele päikeseelektrijaama ning varustab ettevõtet päikeseenergiaga järgmised 25 aastat. Elektrijaama ehitust finantseerib Eesti Energia taastuvenergiaettevõte Enefit Green, kes jääb ühtlasi päikeseelektrijaama omanikuks ja hooldajaks. Elektrijaam hakkab katma 11 protsenti Puidukoja tootmise aastasest elektritarbimisest.

Eesti Energia juhatuse liikme Andres Suti sõnul pakub energiaettevõte oma klientidele päikeseelektri kasutuselevõtuks muretut ja lihtsat lahendust. «Meie pakutav võimalus aitab äriklientidel olla keskkonnasõbralik ilma lisainvesteeringuteta ning suunata oma ressurss põhiärisse. Päikeseelektrijaama ehitamise, opereerimise ja hooldamise eest vastutab aga Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green,» selgitas Sutt.

Puidukoja tegevjuhi Kristjan Saksa sõnul haarati lokaalselt ja roheliselt toodetava elektri mõttest kohe kinni, sest see haakub ettevõtte põhimõtete ja ärifilosoofiaga: «Soovime olla taastuvatest loodusvaradest kõrge lisandväärtusega tooteid tootev madala keskkonnamõjuga ettevõte. Rakendame loodussäästlikke põhimõtteid ka teistes valdkondades. Näiteks toodame tekkivatest puidujäätmetest puitbriketti ja pelleteid, lisaks kasutame puidujääke tootmishoonete kütmiseks.»

Puidukoda on keskendunud kõrgema lisandväärtusega okaspuu höövelmaterjali tootmisele ning turustamisele. Ettevõttel on moodne ja paindlik täisautomatiseeritud tootmisliin sorteerimisest saagimise, hööveldamise ja kiletamiseni. See käivitati 2004. aastal ning rekonstrueeriti ja renoveeriti 2010. aastal.

Puidukoja tootmishoone katusele rajatava 1670 päikesepaneelist koosneva päikeseelektrijaama tootmisvõimsuseks on planeeritud 451 kilovatti. Paigaldatav süsteem katab 11 protsenti kogu ettevõtte aastasest elektritarbimisest ning võtab enda alla kolme katuse pindala ehk 2800 ruutmeetrit. Hetkel käivad vajalikud ettevalmistused päikeseelektrijaama ehituse alustamiseks. Jaam alustab tööd suve lõpus.

«Valisime koostööpartneriks Eesti Energia, sest see on suur ja usaldusväärne ettevõte, kellega meil on olnud pikk ja hea koostöö. Võimalus hakata ostma energiat meie katustele paigaldatud päikeseelektrijaamast pikaajaliselt fikseeritud hinnaga ilma võrgutasudeta oli väga köitev, sest elektrienergia on meie tootmise sisenditest suuruselt kolmas kulu ja moodustab toote lõpphinnast üpris suure osa,» kõneles Saks Eesti Energia pressiteenistuse vahendusel.

Aavo Kärmas
Aavo Kärmas Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Eesti Energia pakub äriklientidele kahte võimalust päikesest elektri tootmiseks. Esimesel juhul on kliendil võimalik nagu Puidukojal valida unikaalne täisteenuslahendus, kus Eesti Energia paigaldab ettevõtte hoonele või kinnistule päikeseelektrijaama ning müüb toodetud elektri kliendile tema tarbimise katteks. Päikeseelektrijaama omanikuks ja hooldajaks jääb Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green. Selle juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul sobib täisteenuslahendus nendele äriklientidele, kelle aastane elektritarbimine on üle 500 megavati ning kellel on vaba katuse- või maapinda üle 2000 ruutmeetri. Teise võimaluse puhul on kliendil võimalik soetada Eesti Energialt päikeseelektrijaam «võtmed kätte» põhimõttel. Eesti Energia aitab leida sobiva tehnilise lahenduse, hangib vajalikud seadmed, tegeleb lahenduse paigaldamise ja selle ettevalmistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles