Lahkus 101-aastaseks elanud Viljandi aukodanik

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Toi 2014. aastal Viljandis
Roman Toi 2014. aastal Viljandis Foto: Marko Saarm

Täna suri 101-aastasena Viljandi aukodanik, väliseesti koorielu eestvedaja ning laulupidude hing, koorijuht, pedagoog ja helilooja Roman Toi, teatas ERR.

Roman Toi sündis 1916. aastal Viljandimaal Kõo vallas. Aastatel 1932–1936 ja 1941–1944 õppis Toi Tallinna konservatooriumis koorijuhtimist, orelit, kompositsiooni ja dirigeerimist. 1944. aastal põgenes ta kodumaalt Saksamaale, kus juhatas põgenikelaagrites koore, korraldas kontserte ja väiksemaid laulupidusid. 1949. aastal siirdus Toi Saksamaalt Kanadasse, kus ta oli väliseesti kooriliikumise hing, Toronto konservatooriumi õppejõud ning mitmete väliseesti kooride juht.

Vahetult Eesti iseseisvumise taastamise eel toimunud 1990. aasta XXI üldlaulupeol oli Roman Toi laulupeo aujuht koos Gustav Ernesaksa ja Richard Ritsinguga. Viimati külastas Roman Toi Eestit aastal 2014, kui tähistas siin oma 98. sünnipäeva ning osales aukülalisena XXVI laulupeol «Aja puudutus. Puudutuse aeg».

Roman Toi oli Eesti heliloojate liidu vanim liige ja Viljandi linna aukodanik, talle on omistatud riigivapi IV klassi teenetemärk, mitmed EELK teenetemärgid ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali elutööpreemia.

Viljandi linnal on kaks aukodanikku. 1930. aastatel anti see tiitel kindral Johan Laidonerile ning 1998. aasta 27. veebruaril tunnustati sellega Roman Toid.

1998. aasta märtsis avaldas Roman Toi tänu Viljandi linnale, kes oli kuulutanud ta oma aukodanikuks.
1998. aasta märtsis avaldas Roman Toi tänu Viljandi linnale, kes oli kuulutanud ta oma aukodanikuks. Foto: Kuvatõmmis

2016. aasta juunis käis Viljandi linnapea Ando Kiviberg koos kahe linnavolikogu liikmega Kanadas ning osales Roman Toi 100 aasta juubelil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles