Puukidega levivaid haigusi on võimalik ära hoida

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomaarst Leen Käsper kiitis kasside ja koerte puugitõrjevahenditena kaelarihmu, aga ka turjale pandavaid ja suukaudselt manustatavaid mürke.
Loomaarst Leen Käsper kiitis kasside ja koerte puugitõrjevahenditena kaelarihmu, aga ka turjale pandavaid ja suukaudselt manustatavaid mürke. Foto: Elmo Riig

Puugid on jälle liikvel ning kirglikel seenelistel, marjulistel ja muidu looduses ringiliikujatel, kes pole lasknud ennast juba puukentsefaliidi vastu vaktsineerida, on viimane aeg seda teha. Samuti tuleks silm peal hoida õues käivatel lemmikloomadel, sest puukide edasikantavad haigused ohustavad ka neid.

Piia Vilu Väikeloomakliiniku arst Leen Käsper nentis, et kõige rohkem on puugihammustusest ohustatud koerad, kel puukborrelioos võib kaasa tuua närvisüsteemihäired. «Pigem tekivad aga loidus ja liigesepõletik, mis väljendub lonkamises.»

Borrelioosi vastu vaktsiini pole, nii et mida kiiremini saab puuk eemaldatud, seda väiksem on Käsperi sõnul võimalus, et ta on loomale nakkuse edasi andnud. «Kassid on võrdlemisi resistentsed ja nende puhul on borrelioosi nakatumine väga haruldane.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles