Päästeamet kutsub lõhkekehade leidmisel ettevaatusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Päästeamet kutsub soojade ilmade saabumisel loodusest vanu lõhkekehi leidvaid inimesi ettevaatlikkusele ning palub leidudest teatada.

«Selleks, et tagada enda ja teiste ohutus leiul, on paslik meelde tuletada lihtsaid ohutusnõudeid: ära puutu lõhkekeha - liigutamine võib selle aktiveerida; teavita leiust telefonil 112 ja täida saadud juhiseid; märgista leiukoht; hoiata läheduses viibivaid inimesi ja ära lase kedagi leitud eseme lähedusse,» edastas päästeameti pressiesindaja.

Päästeameti teatel avastatakse iga aasta Eestist keskmiselt 3500 lõhkekeha. Ainuüksi selle aasta esimese nelja kuuga on Põhja- Eesti pommigrupp saanud üle 40 sellise väljakutse.

Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. Peamised lõhkekehad, mida Eestist leitakse on padrunid, miinipilduja miinid, käsigranaadid ning mürsud. Samas on leitud ka mitmeid lennukipomme ja lõhkeainet. Sõjaaegsed lõhkekehad on olnud väga pikalt maa sees ning nende kuju võib olla tundmatuseni muutunud. Kui inimene leiab eseme, mis on lõhkekehale sarnane või ta ei saa aru, millega on tegemist, siis tuleks koheselt teavitada leiust numbril 112.

«Tuletame ka meelde, et vabatahtlik lõhkematerjali loovutamine ei too leidjale kaasa liigseid kohustusi. Leiust teatamine on vajalik ohu likvideerimiseks ning on seaduse järgi kodanikule kohustuseks. Tegemist on siiski ohtliku materjaliga, mis võib halvima juhul maksta kellegi elu. Lõhkematerjali vabatahtlik loovutamine ei toimu üksnes kampaania raames vaid aastaringselt,» märkis päästeameti esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles