Toidupank ootab vabatahtlikke appi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupankade kevadised toidukogumispäevad.
Toidupankade kevadised toidukogumispäevad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Toidupankade kevadised toidukogumispäevad on 11. ja 12. mail toidupoodides üle Eesti. Kõik särasilmsed heasoovijad on taas oodatud liituma meie vabatahtlike meeskonnaga, et aidata koguda kauem säilivaid toiduaineid puudust kannatavatele inimestele.

Toidukogumispäevad on 47 toidupoes üle Eesti. Esindatud on Prisma, Rimi, Selver, Maksimarket, Konsum ja Maxima.

Kevadistel toidukogumispäevadel oodatakse osalema rohkem kui 900 vabatahtlikku, kes aitavad toiduannetusi koguda kahe päeva jooksul. Toidukogumispäevadel on eraisikutel võimalik kaasa lüüa toidupankade töös ning teha mõnetunnine heategu, mis aitab muuta kellegi elu paremaks.

Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis selleks, et leevendada vaesusprobleemi Eesti ühiskonnas ja võidelda toiduraiskamise vastu. Samast aastast on korraldatud regulaarselt toidukogumispäevi. Tänaseks tegutseb Eestis 14 toidupanka, kes töötavad päevast päeva selle nimel, et päästa kaubandusest söömiskõlblik toit ja jagada see puudust kannatavatele inimestele.

Toidupanga juhataja Piet Boerefijn
Toidupanga juhataja Piet Boerefijn Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI / PM/SCANPIX BALTICS

Toidupanga juhataja Piet Boerefijni selgitust mööda ainuüksi päästetud toidu jagamisest puudust kannatavatele inimestele ei piisa ning iganädalane toiduabi koosneb nii päästetud kui toidukogumispäevadel annetatud toidukaubast. Päästetud toit tuleb ära jagada ja tarbida kohe ning toidupankadel ei ole võimalik seda ette varuda, et hiljem abivajajatele jagada. «Ühest küljest on toidukogumispäevad toidupankade traditsioon ja meie üleskutse märgata ja aidata abivajajaid. Teisest küljest on see oluline osa meie tegevusest, ilma milleta meil ei oleks võimalik teha oma igapäevatööd,» kõneles Piet Boerefijn pressiteenistuse vahendusel.

Vabatahtlike registreerimiseks on avataud keskkond osale.toidupank.ee. Registreerida saab ennast üksi, aga ka enda kokkupandud rühmaga, näiteks sõprade, koolikaaslaste või kolleegidega. Vabatahtlike ülesanneteks on jagada kaupluse klientidele flaiereid, võtta vastu toiduannetused ja valmistada toidukaup ette transpordiks.

Vabatahtlikud tegutsevad toidupoodides mõlemal päeval kahes vahetuses. Esimesed vahetused algavad reedel kell 13 ja laupäeval kell 12.

Mõnes kaupluses alustatavad vabatahtlikud varem või hiljem ning on piirkondi, kus aktsioon toimub vaid ühel päeval. Registreerumiskeskkonnast leiab täpse info vabatahtlike vahetuste kellaaegade ja kõikide aktsioonis osalevate kaupluste kohta.

Kogutud toiduained toimetatakse poodidest kohalikesse toidupankadesse, kus see vabatahtlike abil sorteeritakse ja ladustatakse. Iga toidupank jagab kogutud toidu iganädalaste toiduabipakkide koostises allpool toimetulekupiiri elavatele, eelistatult lastega peredele. Kevadistel toidukogumispäevadel annetatud toit hakkab jõudma puudust kannatavate peredeni juba aktsioonile järgneval nädalal.

Kõik, kes soovivad toidupankade tööle kaasa aidata, kuid ei saa osaleda toidukogumisaktsioonis, on oodatud seda tööd püsivalt toetama. Annetada on võimalik annetuskeskkonna armastanaidata.ee kaudu või helistades regulaarselt Eesti Toidupanga annetustelefonidele.

  • 900 9005 – annetad 2 eurot
  • 900 9010 – annetad 8 eurot
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles