Olelusvõitlus pestitsiidide ja kombainide keskel

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Looduses olid asjad loomulikus tasakaalus toiminud sadu tuhandeid aastaid. Siis aga tuli inimene ja hakkas oma ahnuses aina koledamaid tegusid korda saatma. Tartu ülikooli linnu­ökoloogi Marko Mägi sõnul on intensiivpõllumajanduse tagajärjel meie põllulindude arvukus kahanenud lausa 30 protsendi võrra.

Tavainimene kujutab ette, et lind elab puu otsas, kaljunuki peal või talle valmistatud pesakastikeses. Marko Mägi, kui palju on tegelikult liike, kes teevad oma argitoimetusi suuremalt jaolt maapinnal?

Oi, neid linde on väga palju! Kui nüüd mõelda põllumaale, kus inimene aktiivselt tegutseb, võib öelda, et ligemale pool meie haudelinnustikust on vähem või rohkem seotud haritavate maadega: heinamaadega, põllumaadega, karjamaadega, rannaniitudega ... Kui meil Eestis on umbes 270 pesitsevat linnuliiki, siis 130–150 liiki neist tegutseb põllumajandusmaastikul ja paljud tegutsevad lausa maapinnal. Nad küll kõik otseselt ei pesitse seal, kuid on tugevalt inimtekkeliste maastikega seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles