Seitsmenda klassi tüdruk: suitsetamine oli nuhtlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15-aastastest suitsetab ligikaudu veerand.
15-aastastest suitsetab ligikaudu veerand. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suitsetamine on täielik nuhtlus, see võtab nii palju raha ja rikub tervist, leiab Pärnus seitsmendas klassis õppiv tüdruk, kes otsustas pärast kümmet kuud suitsetamist selle pahe maha jätta.

Triinu (nimi muudetud) tee suitsetamiseni kulges tavapärast rada. Sõbrad tõmbasid ja neile näis see meeldivat.

«Algul mõtlesin, et ainult proovin, aga varsti tundus, et ei saa enam selleta hakkama. Kui sõbrad suitsu tegid, küsisin kohe endale ka,» meenutab tüdruk.

Esialgu suitsetas ta harva, aga õige pea hakkas tegema viis-kuus sigaretti päevas.
Kuigi neiul on täisealiseks saamiseni veel palju aega, ei olnud tal raske suitsu hankida.

«Lasin suvalistel inimestel osta,» rääkis tüdruk. Enamasti aitasid hädast välja äsja täisealiseks saanud noormehed, kes ei teinud alaealisele neiule sigarettide ostmisest numbrit.

«Naised ei oleks ostnud, aga neid ma ei palunud ka,» arvas Triin.

Suitsetamisest loobumise mõtted tulid lapsele pähe mitu korda. «Vahepeal üritasin maha jätta, aga siis tuli välja poolik pakk suitsu ja tõmbasin selle ära.»

Kõige tugevama tõuke andsid loobumiseks politseinikud, kes käisid koolis rääkimas suitsetamise kahjulikkusest ning näitasid muu hulgas suitsust kahjustatud kopsude fotosid.

Praegu on Triin kindel, et suitsetajat temast enam ei saa. Kuigi tüdruk on sõprade seas ainus suitsetamisest loobunu, toetavad kaaslased teda ja keegi sigaretiga õrritama ei tule.

«Kui olin noorem, tundus suitsetav inimene mulle ja sõpradele lahe. Nüüd oleme vanemad ja suitsetamisest on saanud nuhtlus,» on Triin kindel. «Selle peale läheb meeletult raha ja tervis saab rikutud. Suitsetamine on mõttetu.»

Aastatel 2009 ja 2010 korraldatud kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu järgi on 13-aastaste poiste seas suitsetajaid 16,4 ja tüdrukute seas 10,6 protsenti. 15-aastaste noorte seas on need arvud juba 28,4 ja 23,9.

Enam kui kolmandik kooliõpilasi on esimest korda sigaretti proovinud enne kümnendat eluaastat. Järgmisel teisipäeval, 31. mail tähistatakse maailmas tubakavaba päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles