Taimi saab kaitsta mitut moodi

, taimekaitse nõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahjuriteta kasvavad taimed on terved ja tugevad.
Kahjuriteta kasvavad taimed on terved ja tugevad. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Juba võime aias märgata väikeseid tegelasi rooside võrsetippe kahjustamas.

Kasvuhoones on paprikataimede lehed auklikuks söödud, maasikal on näha pisikesi musti mardikaid, okaspuudel on millegipärast okkad pruuniks läinud. Seda vaadates tuleb paratamatult mõte, et võtaks õige taimekaitsevahendi ja pritsiks kõik üle, aga millega ja kuidas?

Kui teil on looduslik aed ja mitmekesine taimestik ning võib eeldada, et lepatriinud on võimelised lehetäide arvukust vajalikul määral reguleerima, on parem keemilisi kaitsevahendeid vältida.

Kahjurite vastu on hea kasutada looduslikke vahendeid: rohelist seepi ning mitmesuguseid taimseid leotisi ja preparaate, nagu NeemAzal-T/S ja tõrjevahend Neko. Kõik, mis soodustab kultuurtaimede kasvu, ühtlasi ka kaitseb neid.

Kui looduslikest vahenditest ei piisa ja on vaja keemilisi preparaate, tuleb tagada nende ohutu ja efektiivne kasutamine. Üks ohtlikumaid kõrvalmõjusid on resistentsuse tekkimine kahjustajate vastu. Selle vältimiseks võiks tarvitada üht preparaati hooaja jooksul vaid korra ja valida erineva toimeainega vahendeid. Kindlasti tuleb enne kasutamist lugeda toote etiketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles