Võitlus ei lõpe surma, vaid rõõmu ja naeruga

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitlemist harjutavad Paul Masteron (USA) ja Sergio Alcantara (Rootsi).
Võitlemist harjutavad Paul Masteron (USA) ja Sergio Alcantara (Rootsi). Foto: Liis Kukk

11.—23. juulini peetakse Ugalas ja Viljandi spordihoones Balti- ja Põhjamaade lavavõitluse suvekursus, mille korraldajad on sedapuhku mittetulundusühing Eesti Lavavõitluse Liit ning Põhjamaade lavavõitluse ühing Nordic Stage Fight Society.

Koolitus on mõeldud eelkõige näitlejatele, lavastajatele ja lavavõitluse koreograafidele, kes soovivad luua teatrilaval või filmilinal ehtsat lahingu või võitluse illusiooni, vallates õiget tehnikat ning arvestades kõiki ohutuse elemente.

Võitlevad näitlejad

Balti- ja Põhjamaade lavavõitluse suvekursusi hakati 1998. aastal Eestis pidama Teet ja Tiit Kase eestvõttel. Varem oli selle valdkonnaga siin tegelnud Rein Oja ning hiljem võttis ohjad üle Kalle Kõiv. Kümnele korraldusaastale järgnes kolm aastat pausi, mil suvekursused peeti Põhjamaades. Nüüd on Eesti lavavõitluse liit suutnud korraldusõiguse taas enda kätte võita ning see loob soodsad osalemistingimused meie lavavõitlusehuvilistele.

Seekordsest kursusest võtab koos eestlastega osa ligi kaheksakümmend USA, Kanada, Inglismaa, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ning Põhja- ja Baltimaade näitlejat, lavastajat, teatri-, tantsu- ja kehakultuuritudengit, kaskadööri, tulevast lavavõitluse õpetajat ning muid huvilisi.

Seni on Balti- ja Põhjamaade lavavõitluse suvekoolis osalenud paljud eesti näitlejad ja lavastajad, näiteks Rein Oja, Indrek Saar, Indrek Sammul, Kalle Kõiv, Hellar Bergman, Tanel Saar, Tiit Ojasoo, Tambet Tuisk, Kersti Heinloo, Janek Joost, Veikko Täär, Laura Nõlvak, Ain Lutsepp, Rednar Annus ja Silvia Soro. Aastaid on kaasa löönud ja kõrgele tasemele jõudnud ka harrastajate rühm.

Viljandis aset leidev lavavõitluse suvekursus võimaldab huvilistel omandada, meelde tuletada, lihvida ja täiendada lavavõitluse oskusi, treenides kaks nädalat selle valdkonna parimate koreograafide ja õppejõudude käe all.

Kahenädalased õpingud korraldatakse viies erineva ettevalmistusega rühmas.  

Tunnustatud meistrid

Kursust tuleb juhendama kaheksa rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõudu Norrast, Taanist, Rootsist, Suurbritanniast, Kanadast ja USA-st. Kuulsaimad on britt Jonathan Howell, ameeriklane Brad Waller ja rootslane Peppe Östensson.

Bristoli Old Vici teatrikooli õppejõud ning Briti lavavõitluse ühingu asutajaliige Jonathan Howell on andnud kursusi Ameerikas, Kanadas, Jaapanis, Norras, Taanis ja Eestis ning juhendanud paljude kuulsuste hulgas ka Mel Gibsonit. Tänu Jonathan Howellile kuulub Eesti Põhjamaade lavavõitluse ühingusse.

XVI sajandi võitlussüsteemide rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõud Brad Waller on tuntud Paddy Creani õpilane ning korraldab maailma tuntuimat lavavõitluse töötuba Paddy Crean Workshop.

Igal aastal on suvekursusel pakutud meelelahutust ka kohalikele elanikele. Seegi kord teeme suvekooli viimasel päeval, 23. juunil Ugala tiigi kaldal avaliku vaatemängu, mis on kõigile tasuta.

ARVAMUS

Indrek Sammul,
näitleja

Sõna «lavavõitlus» ei viita sellele, nagu peaksite kursusega liitumiseks olema näitleja. See tähendab hoopis, et üht ja sama lahingut on võimalik pidada mitu korda. See võitlus ei lõpe haavata saamise või surmaga, vaid rõõmu ja naeruga.

Te sisenete omalaadsesse maailma ja kogete midagi uut. Õpite tundma oma keha ja partnerit.

Boonusena saate võimaluse kohtuda õpetajatega, kes on tuntud kogu maailmas ja kelle elurõõm on nakatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles