Terviseamet soovitab olla ettevaatlik rabarberi ja karulaugu söömisel

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest ei tohiks neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks.
Tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest ei tohiks neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Terviseamet tuletab soojade ilmade saabumise tõttu meelde, et nii mõnigi aias või metsas tärkav taim võib söömisel olla tervisele kahjulik ning põhjustada tõsise tervisehäda.

Ameti teatel saab igal kevadel mürgistuse infoliin 16662 mitmeid kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt. Kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlbulikud ning taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks. 

Kindlasti tuleb ettevaatlik olla ka maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – näiteks võilillejuurika asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustika juurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe ja mürgise sügislille lehti.

Enne taimede korjamist ja nende söömist tuleb kindlasti täpsemalt uurida nende välimust ja toimeid. Mürgistuskahtluse korral tuleks helistada terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662.

Tagasi üles