Ametnikud otsisid tulutult Viljandimaal ebaseaduslikult viibivaid võõrtöölisi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrtööjõudu kasutavates Viljandimaa ettevõtetes tehtud kontrollaktsioonil ühtki rikkumist ei avastatud. Pilt on illustratiivne.
Võõrtööjõudu kasutavates Viljandimaa ettevõtetes tehtud kontrollaktsioonil ühtki rikkumist ei avastatud. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeval ja kolmapäeval kontrollisid Lõuna prefektuuri piiriametnikud koos maksu- ja tolliametiga Põlva- ja Viljandimaal ettevõtteid, et tuvastada ebaseaduslikult riigis viibivaid ja töötavaid välistöölisi.

Kontrollaktsioonide käigus ühtki rikkumist ei avastatud. Küll juhtisid ametnikud tööandjate tähelepanu sellele, millised on nende kohustused, kui nad kasutavad välistööjõudu.

«Kui tööandja kutsub töölisi teistest riikidest, tuleb tal kutsutud inimese tööle saabumine registreerida politseis. Et sageli ei kohtu tööandja teisest riigist värvatud töötajaga ega tea tema tausta, annab politsei eelnev taustakontroll kindlustunde ka tööandjale,» selgitas piiri- ja migratsioonijärelevalve inspektor Elen Hansen.

Tema sõnul ongi sagedamini probleemiks just see, et tööandja unustab võõrtöölise töötamise politseis registreerida või ei jälgi, millise perioodi vältel tohib töötaja Eestis viibida. Võõrtöölise Eestis viibimist piiratakse kas viisa või viisavaba perioodiga ja selle pikkus oleneb tööst, milleks nad on siia kutsutud.

Samuti ei pööra Hanseni kinnitusel tööandjad küllalt tähelepanu töötasu maksmise kohustusele, mille järgi peab välistöölisele igas kuus maksma vähemalt 1221 eurot.

Kontrollkäike tehakse süsteemselt erinevatesse ettevõtetesse. Tänavu on Lõuna-Eestis kontrollitud 130 juriidilist ja 486 füüsilist isikut. Kontrollimise käigus on avastatud kaks Eestis töötamistingimusi rikkunud ukrainlast, kellele määrati rahaline karistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles