Ugala toob mustlasmuusika saatel lavale «Elava laiba»

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näidendi «Elav laip» peategelasi kehastavad Ingrid Isotamm, Martin Mill ja Janek Vadi.
Näidendi «Elav laip» peategelasi kehastavad Ingrid Isotamm, Martin Mill ja Janek Vadi. Foto: Gabriela Liivamägi

Ugala teatris esietendub laupäeval, 21. aprillil vene suurkirjaniku Lev Tolstoi näidend «Elav laip», mis on ühtlasi lavastajadebüüt näitlejale ja filmitegijale Kristo Viidingule. Viimati tõi selle vastuolulise näidendi eesti publiku ette Kalju Komissarov 1998. aastal, samuti Ugalas.

Vene suurkirjaniku tuntuim näidend «Elav laip» räägib hea ja kurja võitlusest inimese sees. Süžee on näiliselt lihtne, armukolmnurk: naine ja kaks meest, kellest üks on üleliigne ning peab end teiste õnne nimel taandama. Lavastaja Kristo Viidingut köitis näidendit esimest korda lugedes, kui palju on selles kasutatud sõna «armastus».

«Mind hakkas huvitama mäng teemal »Tingimusteta armastus kui üks inimlikkuse põhijõude«. Kõigis meis on pühak ja patune, kurjuse ja headuse heitlus. See teebki meist inimese, kes kõnnib läbi ajastute. Igavene igatsus me inimlikus südames,» selgitas Viiding.

Näidendis on kesksel kohal mustlased ja nende muusika. Nii saab ka Ugala lavastuses näha ja kuulda elavat muusikat: näitlejate mustlasansamblile annavad hoogu Svjata Vatra solist Ruslan Trochinskyi ja «Gogoli diskost» tuttav viiuldaja Tarmo Suvisild.

Kunstnikuna teeb kaasa Maarja Viiding, valguskujunduse loovad Mari-Riin Villemsoo ja Villu Konrad ning maskid Meilin Sillastu (TÜ VKA). Laval on Martin Mill, Janek Vadi, Ingrid Isotamm (külalisena), Kadri Lepp, Tanel Ingi, Kata-Riina Luide, Andres Noormets, Vilma Luik, Oleg Titov, Terje Pennie, Andres Tabun, Ruslan Trochynskyi (külalisena) ja Tarmo Suvisild (külalisena).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles