Muuseumiööl ootab Viljandimaal külalisi 12 paika

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiööl peab Viljandi muuseum 140. aastapäeva pidu.
Muuseumiööl peab Viljandi muuseum 140. aastapäeva pidu. Foto: Marko Saarm

Õige veidi rohkem kui kuu aja pärast, laupäeval, 19. mail on kümnes üle-eestiline muuseumiöö, mis kannab pealkirja «Öös on pidu». Tänasest on avalikud öö eriprogrammid: korraldatakse kümneid eriekskursioone, peoteemalisi töötubasid, kontserte, etendusi, mälumänge ja muud.

Praeguse seisuga võtab muuseumiööst osa ligi 200 muuseumi, lisaks neile teevad oma uksed viieks tunniks tasuta lahti näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi looduskeskused – üht- või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad paigad ja organisatsioonid. Eelmisel aastal tehti muuseumiööl üle terve Eesti rohkem kui 111 000 muuseumikülastust, mis tähistas ka rekordit.

Viljandimaal avab 19. mail huvilistele uksed 12 kultuuriga seonduvat paika, traditsiooniliste muuseumide kõrval ootavad rahvast näiteks ka Soomaa rahvuspargi külastuskeskus ja Viljandi Lennukitehas.

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kella 18–23 ning sel ajal on sissepääs tasuta. Kõige parema ülevaate sellest, mis igas programmis osalevas muuseumis täpselt toimub, leiab aadressilt muuseumioo.ee.

Muuseumiöö korraldusmeeskonna liikme Hanna-Liis Kondi sõnul on tuleneb teema sellest, et Eesti riik tähistab sel aastal oma 100. aastapäeva, ent muuseumid lähenevad sellele küsimusele muidugi igaüks oma vaatenurgast ja räägivad sellest, mida tähendab pidu ja pidutsemine just nende valdkonnast vaadatuna.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja muuseumiühing ning ICOM Eesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles