Viljandimaalt leiti kõige rohkem taimekaitsevahendite jääke (1)

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimekaitsevahendite, eriti glüfosaadi, liigne kasutamine põllumajanduses võib ekspertide ja talunike sõnul viia keskkonnakatastroofini, mis ohustab loomi, kalasid, putukaid ja inimesi.
Taimekaitsevahendite, eriti glüfosaadi, liigne kasutamine põllumajanduses võib ekspertide ja talunike sõnul viia keskkonnakatastroofini, mis ohustab loomi, kalasid, putukaid ja inimesi. Foto: Peeter Kümmel

​Keskkonnaministeeriumi uuringu käigus leiti Viljandimaa intensiivsetes põllumajanduspiirkondades kümnest proovist üheksas taimekaitsevahendite jääke. Viiel korral olid näidud üle lubatava piirväärtuse ja kahel korral suure glüfosaadisisaldusega. Osa taluomanikke heidab põllumajandustootjatele ette pestitsiidide kasutamist liiga kergel käel. 

Viljandimaal oli pestitsiidi kloridasoon-desfenüül üle piirväärtuse Mulgi valla Sügavoru allikas kõigil kolmel proovivõtmise korral ja Viljandi valla Väluste ojast kahel korral. 

Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu sõnade kohaselt on kõige tõenäolisem jääkreostus: kloridasoon-desfenüül on nõukogude aja peedikasvatuse pärand, mis nüüd pinnasest sademetega vette uhutakse. Tema selgitust mööda on see Eestis juba aastaid keelatud, samuti ei ole Eestis enam erilist peedikasvatust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles