Eesti koolides algab PISA uuring

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai kuni teeb Eesti 232 koolis PISA 2018 testi 7500 õpilast.
Mai kuni teeb Eesti 232 koolis PISA 2018 testi 7500 õpilast. Foto: Elmo Riig / Sakala

9. aprillist 11. maini lahendavad PISA testi 7500 õpilast 232 koolist üle Eesti. Sel korral on peamine tähelepanu funktsionaalsel lugemisoskusel.

Innove PISA peaspetsialisti Gunda Tire sõnul mõõdab PISA 2018 test seda, kui hästi saavad meie 15-aastased õpilased aru tekstidest, kas nad suudavad peituvat informatsiooni leida, mõista ja kasutada. PISA 2018 uuring keskendub eelkõige funktsionaalse lugemisoskuse väljaselgitamisele ning teadmisi matemaatikas ja loodusteadustes mõõdetakse sel korral väiksemas mahus. Eelmise PISA uuringu põhiliseks hindamisvaldkonnaks olid loodusteadused, kuid ka siis hinnati lugemisoskust. Eesti oli lugemistulemustes maailmas kuuendal ning Euroopa riikide arvestuses kolmandal kohal.

PISA on majandus- ja koostööorganisatsiooni korraldatud rahvusvaheline haridusuuring, mis hindab, kui valmis on õpilased põhikooli lõpus oma koolis omandatud oskusi ja teadmisi reaalses elus rakendama.

PISA uuring on iga kolme aasta järel. Uuringu valimisse kuuluvad 2002. aastal sündinud peamiselt üheksandas klassis õppivad noored. Peale loodusteaduse, matemaatika ja lugemisülesannete vastab osa õpilastest sel korral rahandusõppe küsimustele. Testile lisaks palutakse täita ka õpilasküsimustik, kus küsitakse informatsiooni noore enda kohta.

Tänavu osaleb uuringus enam kui 80 riiki ja testi teeb pool miljonit noort üle maailma. Eestis korraldatakse uuringut viiendat korda.

PISA uuringu läbiviimist Eestis korraldab SA Innove ning rahastab haridus- ja teadusministeerium. Uuringu tulemused avalikustatakse 2019. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles