Repliik. Õnnelikud põhjanaabrid

Priscilla Õmblus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veidi aja eest avalikustas ÜRO õnneraporti, mille tulemus lõi mind pahviks, kui tagasihoidlikult väljenduda. Maailma õnnelikem riik on Soome! Põhjanaabritele järgnesid teised skandinaavlased Norrast, Taanist, Islandilt ja Šveitsist. Eesti oli 156 riigi hulgas 63. positsioonil.

Samas ei saa ka eestlased kurta. Meile ju meeldib öelda, et kõik on normaalne. Tabeli keskpaigast veidi kõrgem koht on samuti normaalne. Ometi paneb imestama, et eestlased said põhjanaabritelt nii pika puuga. Oleme ju nii neist kui muust maailmast e-riigi võimaluste poolest pea­jagu üle! Olles ise Soomes elanud, meenub mulle sealne bürokraatia: virnades dokumendid, aeglane asjaajamine ... Aga ehkki asjaajamine on aeglane, kõik toimib. Ning võrreldes summasid palgateatistel, poetšekkidel ja tanklatabloodel, erineb Eesti Soomest drastiliselt vaid esimesena väljatoodu poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles