Tõnu Ehrpais: Eesti on metsariik ja ka jääb selleks, kui me oma metsi mõistlikult kasutame

Priscilla Õmblus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küsimus, kas Eestis raiutakse metsa liiga palju või liiga vähe, on Eesti metsanduse tuleviku üle peetavas debatis üks tähtsamaid.
Küsimus, kas Eestis raiutakse metsa liiga palju või liiga vähe, on Eesti metsanduse tuleviku üle peetavas debatis üks tähtsamaid. Foto: Elmo Riig

Viimasel ajal on meedias laia kõlapinda leidnud arutelud Eesti metsade raiumise ja Tartu külje alla tselluloositehase planeerimise üle. Eesti metsa tuleviku teemal koondas oma mõtted ka aktsiaseltsi Viiratsi Saeveski juhatuse liige Tõnu Ehrpais, kes osaleb metsanduse arengukava väljatöötamisel.

Tõnu Ehrpais, kui praegu saab veel öelda, et Eesti on metsariik, siis kuidas on lood kümne aasta pärast?

Pool Eesti pindalast on metsamaa ja oleme Euroopas esikohal rangelt kaitstavate metsade poolest. Eesti on metsariik ja ka jääb selleks, kui me oma metsi mõistlikult kasutame. Selleks et metsa jaguks ka meie lastele ja lastelastele, peame seda hooldama.

Metsa eest hoolitsemine pole aga metsaserval pärja punumine, vaid raske süstemaatiline töö, mis tähendab uue metsa istutamist, selle hooldamist ja raieküpse metsa raiumist. Kui me metsa ei hoolda, jätame kasutamata oma loodusliku rikkuse ning metsade väärtus ei kasva. Inimese sekkumiseta toimub metsas loomulik looduslik protsess: puud saavad vanaks, mädanevad ja lõpuks kõdunevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles