Täna on üle-eestiline mobiilivaba päev

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Eero Vabamägi

5. aprillil on kolmandat korda üle-eestiline mobiilivaba päev. Selle eesmärk on tõmmata tähelepanu kõrvaliste tegevuste ohtlikkusele liikluses. Maanteeamet ning politsei- ja piirivalveamet kutsuvad liiklejaid üles vähemalt sellel päeval liigeldes mobiiltelefoni kasutamisest loobuma ja päeva lõpus mõtlema, kas midagi olulist jäi seetõttu tegemata.

Liiklusseaduse järgi on juhil keelatud autoroolis tegelda toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist. 2017. aasta suvel läbiviidud küsitlusuuringu andmetel juhtub Eestis iga päev kõrvaliste tegevuste tõttu keskmiselt viis liiklusõnnetust ning 72 protsenti juhtidest tunnistavad, et on viimase aasta jooksul sõidukiroolis mobiiltelefoni kasutanud.

Teaduslikult on tõestatud, et inimene ei suuda kaht tähelepanu nõudvat tegevust sooritada samal ajal ja veatult.

«Kui mobiiltelefoni kasutamise tõttu läheb sõbra jutt kõrvust mööda, on alati võimalik paluda juttu korrata. Liikluses teist võimalust ei anta ja kui midagi jääb märkamata, võivad sellel olla väga rasked tagajärjed. Sõnumit saates on juhi pilk teelt eemal keskmiselt viis sekundit. Sõiduk läbib maanteekiirusel selle ajaga 125 meetrit, nii et iga inimene võib ise ette kujutada, mitu olulist liiklussituatsiooni jääb tähelepanuta,» kõneles maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Kerli Tallo.

Ekstreemseimad kõrvalised tegevused, millega sõidukiroolis tegeldakse, on näiteks supisöömine, habemeajamine ja raamatu lugemine. Kõige igapäevasem on siiski mobiiltelefoni kasutamine, kuid ka seda ei tohiks ühiskond sallida.

Mobiilivabal päeval teeb politsei- ja piirivalveamet järelevalvet kõrvaliste tegevustega tegelevate autojuhtide üle. Maanteeamet korradab kõrvaliste tegevuste teemalist koolitust mitmes ettevõttes ja riigiasutuses. Igal liiklejal on päeva jooksul võimalik osaleda ka viisaka liikleja auhinnaloosis. Koolituste ja auhinnaloosi kohta leiab rohkem infot leheküljelt www.mnt.ee/juhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles