Aimlas algavad puutöö õpitoad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval ootab rattamatkal osalejaid Aimla looduskeskus.
Pühapäeval ootab rattamatkal osalejaid Aimla looduskeskus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eeloleval suvel saavad huvilised Aimla looduskeskuses taas kaasa lüüa rahvapärase puutöö õpitubades, kus väärtustatakse looduslikke materjale ja vanu töövõtteid.

Õpitubade eesmärk on lihtsate käsitööriistade abil ja vanu töövõtteid taaselustades leida kasutusvõimalusi tavaliselt kõrvale jäävale metsamaterjalile.

Esimest korda korraldati riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Aimla looduskeskuses sääraseid töötube eelmisel suvel. Teadmisi jagas seal Andres Ansper, kes juhendab õpitubasid ka tänavu.

Looduskeskuse juhi Mihkel Maala kinnitust mööda jätkus mullu osalisi kõikidel päevadel, tühjaks ei jäänud ükski õpituba. Kõige väiksemas rühmas oli 8—10 inimest, mis on õppimiseks paras hulk.

«Huvitav oli see, et paljud tulid kaugemalt — Haapsalust, Tartust ja Jõgevamaalt,» muljetas Maala. «On tore, et inimesed väärtustavad loodussõbralikku materjali ja sellega töötamise pärandit.»

Tänavu oli esimene õpikoda 14. mail ning selle teema oli korendusaia sidumine. Seal osales kaheksa inimest.

Järgmisena saavad huvilised Aimla looduskeskuses õppida kasetohtu koguma ja kasutama. See õppepäev on 11. juunil.

Mihkel Maala sõnul olid kasetohuga seonduvad tegemised eelmisel aastal väga populaarsed. Ka sellesse õpituppa on juba registreerunuid, kuid nende kõrvale mahub veel mõni inimene.

Järgneb puust looreha valmistamise õpituba 16. juulil.

Kuu aega hiljem, 13. augustil on vaatluse all korvipunumise saladused. Seda õpituba juhendab Margus Rebane.

Tsükli viimane koolitus leiab aset 10. septembril ning seal tehakse juttu tõrva, tökati, kadaka- ja saareõli utmisest ning kasutamisest. Üheskoos aetakse ka pajatäis kadaka- või saareõli.

Et kõigile tööriistu ja materjali jaguks, paluvad korraldajad koolitusele tulijatel endast hiljemalt sellele eelneval kolmapäeval teada anda. Seda saavad nad teha e-postiga  aimla.looduskeskus@rmk.ee või Aimla looduskeskuse juhi telefonil.

Õpitoad kestavad kella 10—16 ja on kõigile tasuta.

Huvilistel tuleks kaasa võtta töökindad ja pussnuga. Kõik töötoad algavad metsas materjali kogumisega, nii et selga tuleks panna selleks sobivad riided. Ka lõunaleib tasub kotti pista, kuid teed ja kohvi saab Aimla looduskeskusest.

Õpitubasid korraldavad rahvusliku ehituse selts, RMK ja Viljandi kultuuriakadeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles