Naaber palkas juristid Vabaduse platsi äärde lubatud ärimaja ehitust takistama (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1790. aastast pärineval esimesel Viljandi kaardil on hoone, mille praegune aadress on Pikk tänav 2a, olemas ning see kuulus toonasele linnapeale Bernhard Johann Gröhnile.
1790. aastast pärineval esimesel Viljandi kaardil on hoone, mille praegune aadress on Pikk tänav 2a, olemas ning see kuulus toonasele linnapeale Bernhard Johann Gröhnile. Foto: Rahvusarhiiv

Viljandis Pika tänava ja Vabaduse platsi vahel seisev valge kivihoone on ühe ajalookäsitluse järgi 240 aastat vana ait, teise hinnangu põhjal aga ligi 400 aastat vana maja. Kindel on, et 200 aastat tagasi oli maja toonase linnapea oma ja praegu seisab see tühjalt.

2018. aastal pole juriidiliselt suurt vahet, millal kõnealune hoone ehitati, aga just juristid on selle maja ja krundi saatuse üle vaidlema läinud. Nimelt palkas mullu jaanuaris hoone ostnud osaühing Priosüsteem tänavu oma õiguste eest võitlema maineka õigusbüroo TGS Baltic. Majaomanikku esindav advokaat soovib linnalt ei vähem ega rohkem kui enda kaitstava Pika tänava maja ja Vabaduse platsi vahele juba 1995. aastal lubatud ärihoone ehitamise keelustamist.

Juriidilises keeles saadeti käesoleva aasta algul linnavalitsusse kiri, milles taotleti Tasuja puiestee 3 kehtiva detailplaneeringu osalist kehtetuks tunnistamist. Seitse aastat linnavalitsuses juristina töötanud Marko Kotsar tunnistas, et sellist taotlust pole ta kunagi varem saanud ning ka vanemad kolleegid ei mäleta, et Viljandis oleks keegi kunagi avaldanud soovi muuta oma naabrile kuuluva kinnistu detailplaneeringut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles