Ornitoloog kartuli mahapanekuga kiirustada ei soovita

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestisse on jõudnud juba kaugrändurid valge-toonekured. Teadaolevalt esimest valge-toonekurge nähti Vardja külas 30. märtsil.
Eestisse on jõudnud juba kaugrändurid valge-toonekured. Teadaolevalt esimest valge-toonekurge nähti Vardja külas 30. märtsil. Foto: Marion Kütt

Tääksis elav ornitoloog Jaanus Aua märkis, et esimesed rändlinnud jõudsid Eestisse juba kolm või neli nädalat tagasi. Tavakohaselt olid esimesed saabujad kuldnokk, lõoke, kiivitaja ja künnivares. Praegu on nimekiri palju pikem, sest lisaks esimese rändelainega tulnud sookurgedele, metskurvitsatele, hallhanedele ja hallhaigrutele on kohale jõudnud kaugrändurid valge-toonekured.

«Kuigi ilmateade lubab meile lähiajal tublisid soojakraade, ei ole põhjapoolsetel aladel pesitsevad urvalinnud veel Eestimaa tolmu lõplikult tiibadelt pühkinud. Ilmselt on Arktilistel aladel liialt jahe,» rääkis Aua.

Linnud liiguvad tema sõnutsi siiski põhja poole ja teevad seda kiiresti, nagu kevadrändele iseloomulik. «Näiteks püüdsin esmaspäeval oma aiast Leedu rõngaga siisikese, kes oli Ventes Ragase linnujaamas märgistatud vaid kuus päeva tagasi,» kõneles Aua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles