Kas istumine on uus suitsetamine?

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähene liigutamine on maailma terviseorganisatsiooni andmetel üks peamine surma põhjus ning ka Eesti liikumislaborist öeldi, et eestlased ei liigu veel piisavalt.
Vähene liigutamine on maailma terviseorganisatsiooni andmetel üks peamine surma põhjus ning ka Eesti liikumislaborist öeldi, et eestlased ei liigu veel piisavalt. Foto: Tuulike Kivestu

Kui vaadata maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmeid, siis võiks öelda, et istuv eluviis on sama kahjulik kui suitsetamine. Uuringud näitavad, et vähene füüsiline aktiivsus on enneaegse surma põhjusena neljandal kohal. Istumine on olnud alati loomulik tegevus, kuid tänapäeval peaksime selle võrra rohkem liikuma.

Istumist võiks Viljandi haigla taastusarsti doktor Krista Lääne sõnul suitsetamisega võrrelda eelkõige sõltuvuse seisukohalt. Kui kunagi ammu tähendas istumine puhkust, siis nüüd on see laienenud nii töötegemiseks kui vaba aja veetmiseks. «Praegu on meil istuv eluviis harjumus ja oleme teatud mõttes ka kohustatud palju istuma,» sõnas Lääne, kes igapäevase istumise tasakaalustamiseks läheb üheksandale korrusele töökoosolekule trepist, selle asemel et  liftiga sõita. «Isegi oma kaheksatunnisest tööpäevast veedan sageli viis-kuus laua taga, sest haiguslood, retseptid ja muu vajalik info on arvutis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles