Kogutakse annetusi lauluväljakul rahvakoosoleku pidamiseks

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulis peetakse Viljandi lauluväljakul rahvakoosolek.
Juulis peetakse Viljandi lauluväljakul rahvakoosolek. Foto: SCANPIX

Juulis täitub 30 aastat Eestis laulva revolutsiooni algusest, mistõttu koguvad Rahvarinde eestvedajad Kalle Jents ja Arnold Kimberg annetusi rahvakoosoleku korraldamiseks.

«Nii nagu mujalgi Eestis, lõid paljud Viljandimaa inimesed seljad sirgu, võtsid sinimustvalged lipud ja loosungid kätte ning tulid õlg õla kõrval nõudma oma riigile ja rahvale vabadust ja paremat tulevikku. Tuhanded inimesed koondusid Sakalamaa Rahvarindesse ja koos saatsime me korda imelisi asju,» rääkis Kalle Jents.

Ta meenutas, et 5. juulil 1988. aastal osales Viljandi lauluväljakul ligi 10 000 inimest. Sellist rahvahulka ei ole seal olnud ei enne ega ka pärast seda.

«Need inimesed ja see aeg on väärt, et seda alati meeles pidada,» lisas ta.

Jentsi väitel on nad seetõttu vanade võitluskaaslastega võtnud ette rajada laulvas revolutsioonis osalenute ja Sakalamaa Rahvarindes oma panuse andnud inimeste mälestuseks ja austuse märgiks Viljandi lauluväljakule mälestusmärgi, meenutamaks järeltulevatele põlvedele neid murrangulisi aegu, mis avasid tee Eestimaa taasiseseisvumisele.

Täpselt 30 aastat hiljem ehk tänavu 5. juulil peetakse Viljandi lauluväljakul uuesti rahvakoosolek ja avatakse mälestuskivi.

Ehkki Viljandi linnavalitsus on neile igati jõu ja nõuga appi tulnud, ei soovita mälestusmärgi rajamisel kasutada eelarvelist raha.

«Saime ju 30 aastat tagasi paljud asjad lihtsalt rahva toetusel ise tehtud, saame ka nüüd hakkama! Palume neil, kel võimalik, kanda selle ürituse toetuseks Viljandi linnavalitsuse arvele jõukohane annetus,» ütles Jents.

Annetuse märksõnaks kirjutada «Rahvarinne».

EE021010302005455005 (SEB)

EE342200221011977969 (Swedbank)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles