Pealinliku julguse Viljandisse tooja

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laur Kivistik
Laur Kivistik Foto: Kristi Markov

Kui Viljandist pärit, ent hulga aastate eest Tallinna läinud ja seal ettevõtluses edukat karjääri teinud kinnisvaraarendaja Laur Kivistik avalikustas 2014. aastal, mida kõike ta oma Tartu ja Posti tänava vahel laiuval kinnistul teha tahab, oli põhjust kulme kergitada. 

Kõige tavapärasem plaan, mis Viljandi linnavalitsusele esitatud eskiisprojektilt vastu vaatas, oli vana puidutöökoja kortermajaks renoveerimine. Tartu tänava ääres linna ainsa kasiino kõrval kavatseti lammutada inetu nõukogudeaegne poelobudik ja ehitada samale kohale tänapäevase arhitektuuriga kolmekorruseline äri- ja eluhoone. Maa-alale sooviti mahutada ka iselaadse kitsa sissekäiguga kunstigalerii (sic!). Kvartali sisemusse nähti aga ette viis tibatillukese pindalaga lähestikku asuvat maja. Raekojaski imestati, miks arendaja nende asemel ühte tavapäraste mõõtmetega kortermaja ehitada ei taha.

Linn ei hakanud aga uudseid lahendusi tõrjuma. Viljandi toonane peaarhitekt Laur Pihel hindas hoopis arhitektuuribüroo Salto tööd kõrgelt ja märkis leheveergudel, et jooniste taga olevad arhitektid kuuluvad vaieldamatult Eesti tugevamate sekka. Muide, samade inimeste nägemuse põhjal oli mõni aasta varem valminud Viljandi gümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles