Ebasoodsad tuuled pidurdavad lindude rännet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja väikeluiged lasevad sobivat lennuilma oodates põllul leiduval hea maitsta.
Laulu- ja väikeluiged lasevad sobivat lennuilma oodates põllul leiduval hea maitsta. Foto: Maarja Möldre

Ornitoloogide hinnangul on tänavune sügis lindude rändes mõnevõrra erandlik: kui septembris lahkusid soodsate põhjatuultega kaugemale rändavad liigid keskmisest kiiremini, siis oktoobris on vastupidise suunaga tuuled lühimaarändurite minekut tugevasti pidurdanud.


«Eriti selgelt peegeldavad ebasobivaid rändeilmu siin ootavad haned ja luiged, kes suurte lindudena vajavad edasilendamiseks taganttuult ja soovitavalt selget ilma,» selgitas ornitoloog Indrek Tammekänd.



Ilmaennustuste järgi on nädala lõpul soodsat rändeilma oodata ja seetõttu võib Tammekännu arvates oodata tõsisemat hanede starti.



Haneuurija Aivar Leito lisas, et lisaks rände hilinemisele ja ebasoodsatele tuultele on haned pikalt paigal ka sooja ilma ning hea kõhutäie pärast.



«Eestis on põldudel palju lamandunud ja koristamata vilja,» pidas ta siinset toidulauda lindudele rikkalikuks.



Linnuvaatlejad tegelevad praegu tõsiselt hanede ja laglede loendamisega, sest sellist lindude pikka paigalseisu tuleb ette keskmiselt kümne aasta järel. Nii saadakse teada, kui palju rändureid võib Eestis takerduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles