Korstnast tulev suits teeb rohkem kahju, kui oskame arvata

Tiina Sarv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

​Viljandis mõõdetakse mai lõpuni välisõhu kvaliteeti. Tulemused pole just rõõmustavad. Eesti keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi juhtimise osakonna andmeanalüüsi grupi juhataja Marek Maasikmets ütleb, et kui Hiinas mõõdetakse kuupmeetris õhus peenosakesi 200-300 mikrogrammi, ületab see rahvusvaheliselt uudisekünnise. Meil mõõdetud 150 mikrogrammi, mis on juba väga alarmeeriv, ei ärata isegi tähelepanu.

Internetis on aadressil õhuseire.ee üleval kõigi Eestisse paigutatud mõõtmisjaamade andmed ja Viljandi oli seal kogu talve vältel sageli ainukesena märgitud punasega. Mõnikord oli punane ka üks Tartu mõõtmisjaamadest, teised paigad on enamasti kollased (mis tähendab keskmist õhu kvaliteeti) või rohelised (õhk on hea).

Iseäranis hull oli olukord näiteks 21. veebruaril, mil eriti peeneid osakesi (läbimõõt alla 2,5 mikromeetri; suuruse poolest võrreldavad bakteritega) oli kuupmeetris õhus 151,5 mikrogrammi. Veel järgmise päeva hommikulgi oli see näitaja 100 ja õhtuks tõusis see 119,5-ni. Kolm kuni viis korda normi ületavad näitajad on tavalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles