Köler oli kohal. 192 aastat maalikunstniku sünnist

, kunstikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastemõisa rahvamajas toimunud Köleri päeval esietendus näidend «Kodu», mille autor ja lavastaja on Erika Tetsmann. Kölerit kehastas Kristjan Kaarjärv, ema Erika Tetsmann ning isa Tauno Härginen.
Vastemõisa rahvamajas toimunud Köleri päeval esietendus näidend «Kodu», mille autor ja lavastaja on Erika Tetsmann. Kölerit kehastas Kristjan Kaarjärv, ema Erika Tetsmann ning isa Tauno Härginen. Foto: Ants Killar

Neljapäeval, 8. märtsil oli Vastemõisa rahvamajas traditsiooniline Köleri päev. Selle avas Andres Marand. Tema kandis ette ka päevakohase kõne kunstniku elu- ja loominguteest. Mitte igal vallal pole vastu panna nii suurt loojat, kes on kuulus olnud juba eluajal nii kodukandis kui impeeriumi pealinnas Peterburis ja kaugemalgi Krimmist Itaaliani välja.

Köleri mälestust on suurejooneliselt kaasas kantud ajast aega. Meenutame: Amandus Adamsoni loodud hauamonument Suure-Jaanis, Edgar Viieselt pronksbüst endises Viljandi Köleri-nimelises keskkoolis (praegu Kesklinna kool – toimetus) ... Ja Edgar Viiese austusavaldusena jõuline, ajastu sümboolset rahutust endas kandev ausammas Viljandis – oli ju Köler Jakobsoni ja teiste rahvuslikult meelestatud meeste ühendaja Lubjassaare kohtumistel.

Lapsed joonistasid

Vastemõisa avara kultuurihoone katuse alla mahub arvukalt asutusi, teiste hulgas kool ja raamatukogu, kuhu lapsed meelsasti sisse astuvad. Kool on alati omamoodi osaline ka Köleri mälestuspäevadel. Tänavu oli 5. märtsiks kavandatud joonistamise päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles