Cleveroni roboteid on kopeerinud juba kaks Hiina ettevõtet

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cleveroni juhi Arno Küti sõnul on pakirobotite kopeerimise juhtumeid täheldatud juba kahel korral.
Cleveroni juhi Arno Küti sõnul on pakirobotite kopeerimise juhtumeid täheldatud juba kahel korral. Foto: Elmo Riig

​Pakirobotitega kaubanduskeskuste viimase miili valdkonda uuendanud Cleveron on hädas Hiina ettevõtetega, kellest teadaolevalt kaks on Viljandimaal välja arendatud robotit peaaegu üks ühele kopeerinud.

Cleveroni arendusjuht ja asutaja Arno Kütt rääkis, et hiinlaste patendid tuleb ümber lükata. «Praegu me veel Hiinas müügitööd teha ei saa, vaid peame patendid enne ümber lükkama,» nentis Kütt. Tema sõnul kätkeb see endas laialdasi juriidilisi toiminguid: patentidega tegelevad ettevõtte juristid, kuid abiks on ka Hiina juristid. 

«Välismaalane ei tee seal väga midagi. Hiina on nii ettearvamatu maa. Me tegutseme, aga progonoosida ei oska midagi,» kõneles arendusjuht.

Üleeile Postimehe majandusküljel ilmunud loos «Viljandi pakirobotifirma on hädas hiinlastest kopeerijatega» kirjutati, et tööstusspionaaž tekitab Cleveronile reaalseid probleeme. Näiteks kui ettevõtte suur lääne koostööpartner tahab minna Hiina turule, siis on hiinlased seal oma tooted juba patendiga kaitsnud. Selle reha otsa astumist ei osanud Cleveron esialgu ette näha.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles