Kiri. Kirurg õpetas muusikat kuulama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ella Ruus
Ella Ruus Foto: Peeter Kümmel

Emakeelepäeval, kui raadioetteütlus kirjutatud ja veadki parandatud, kogunes e-klubi (aktiivsete eakate inimeste klubi Viljandis – toimetus) oma tavapärasesse kohvikusse-pubisse Tähe peosaalis. Põnev külaline oli seekord doktor Jaan Kõiv akordioniga. Eelneva läbirääkimise käigus oli ta pakkunud välja muusika kuulamise viktoriini.

Kui varasemate külaliste puhul on klubis tavaliselt kasutatud jututoa vormi või lihtsalt muusikat mängitud, siis seekordne kohtumine kujunes suurepäraseks kontsertmõistatuseks. Kuulamisele tuli üle kümne kõigile üpris tuttava meloodiaga lugu. Enne loo kuulamist tutvustas esineja mõne sõnaga selle olemust või päritolu, siis esitas küsimuse ning vastamise lihtsustamiseks andis valida kolm-neli varianti. Seejärel kõlas lugu. Näpud töötasid akordionil ja saal sai imelisi helisid täis.

Kõik küsimused olid nutikalt sõnastatud ja lausa kirurgi täpsusega läbi mõeldud. Ära tuli arvata Euroopa linn, tuule suund, aastaaegade helid, inimtegevused, looduspildid ... Autoritest olid esindatud Brahms, Miller, Lai, Valgre, Legrand, Lennon ja teised. Ei puudunud ka filmimuusika. Ja uskuge või mitte: meie eakad polnudki kõige lollimad mõistatajad! Kümnest võimalikust sai tervelt kuus inimest kaheksa punkti. Kõigile kuuele kinkis doktor Kõiv oma akordionimuusikaga CD.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles