Sakalal algas juubelinädal

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala on lugejaid paelunud juba aastakümneid.
Sakala on lugejaid paelunud juba aastakümneid. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

Sel reedel möödub 140 aastat esimese Sakala numbri ilmumisest. Et juubelit väärikalt tähistada, jagub sündmusi kogu nädalasse.

Tähistamine algab kolmapäeval Viljandi muuseumis avatava näitusega «Sakala – sulest säutsuni», mis võtab kokku Carl Robert Jakobsoni asutatud ajalehe tõusude ja langustega värvika ilmumisloo. Lisaks infograafikute, video ja helikandjaga tutvumisele saab huviline temaatilisel lauamängul kõik Sakala 140 aastat läbi käia ning uudistada aastakümnete jooksul lehetegijate teenistuses olnud esemeid. Muu hulgas on välja pandud Jakobsoni isiklikud töövahendid. Näitus jääb üles 20. maini.

Reedel ilmub mahukas erileht, milles vaatame tagasi Sakala sünnile, võtame kokku lehe tänapäeva ja piilume veidi tulevikku. Reedel peab toimetus veebis lehetööd reaalajas kajastavat sünnipäevapäevikut.

Juubelinädala kulminatsioon on laupäeval kella 11–13 Viljandis Turu tänav 7 asuvas kultuuriklubis Wimka, kuhu ootame kõiki lugejaid ajakirjanikega kohtuma. Lisaks sünnipäevakringli mekkimisele saab osaleda auhinnaloosis, jälgida äraspidist pressikonverentsi, kus igapäevased intervjueerijad on ise usutletavate rollis, ning valida oma lemmikajakirjanikku. Kõik, kes tulevad kohale Jakobsoniks kostümeerituna, saavad kaasa meene ning parim Jakobson maitsva tordi.

Ehkki Sakala esimesel numbril on kirjas kuupäev 11. märts 1878, tähistab Sakala pärast kalendrireformi oma sündi 23. märtsil. Carl Robert Jakobsoni asutatud Sakala kerkis kiiresti Eesti loetuimaks ajaleheks ning oli ärkamisajal üheks rahva innustajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles