Tööinspektsioon: õpetajate tervisele tuleb pöörata suuremat tähelepanu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi pooltes kontrollitud koolides olid liikumisteed ohtlikud: esines ebatasasusi, trepiastmed või põrandakattematerjal oli katkine. Pilt on tehtud remondiootel Paalalinna koolis.
Ligi pooltes kontrollitud koolides olid liikumisteed ohtlikud: esines ebatasasusi, trepiastmed või põrandakattematerjal oli katkine. Pilt on tehtud remondiootel Paalalinna koolis. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tööinspektsioon kontrollis tööohutuse ja töötervishoiu nõuete täitmist 76 põhikoolis ja gümnaasiumis. Inspektorid tuvastasid 347 rikkumist ja tegid 69 ettekirjutust. Enim probleeme oli korrast ära treppide ja koridoridega. Puudulikuks osutus ka õpetajate tervisekontrolli korraldus.

Koolides juhtub enim tööõnnetusi komistamise ja kukkumise tagajärjel. Seetõttu keskenduski sihtkontroll liikumisteede ohutusele. Tähelepanu pöörati ka töökohtade ergonoomiale, tervisekontrollidele ning töökeskkonna juhtimise süsteemi toimimisele.

Ligi pooltes kontrollitud koolides olid liikumisteed ohtlikud: esines ebatasasusi, trepiastmed või põrandakattematerjal oli katkine, koridorid alavalgustatud, põrandal vedelesid juhtmed või oli koridorides liikumine takistatud. 12 protsendis koolidest oli probleeme ventilatsiooniga: see oli kas liiga nõrk, liiga tugev või puudus üldse. Mitmes keemiaklassis puudus väljatõmbesüsteem. Mõned tööruumid olid alavalgustatud. Tugevalt jättis soovida töötajate tervisekontrolli korraldus, sest vaid 16 protsendi kontrollitud koolide töötajad olid käinud töötervishoiuarsti juures. Peaaegu pooltes koolides oli juhtunud tööõnnetus. Paraku ei olnud mitte kõikjal tehtud järeldusi, kuidas selliseid olukordi tulevikus vältida.

Eelmisel aastal registreeriti haridusasutustes 155 tööõnnetust, mis valdavalt olid põhjustatud kukkumisest ja komistamisest. Selliste õnnetuste tõttu on töötaja töölt eemal keskmiselt enam kui 20 päeva.

Sihtkontrolli käigus käisid tööinspektorid 76 koolis ja väisasid ka Viljandimaa õppeasutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles